Сряда, 05 Юли 2023
    
Общество

Вижте кого почитаме днес

  04.04.2023 08:01  
Вижте кого почитаме днес

На 4 април църквата почита паметта на преподобния Йосиф Песнописец и на новомъченик Никита Серски.

Преподобният Йосиф е роден в Сицилия през 816 г.

в гръкоезично семейство, но още като дете семейството му се преселило на полуостров Пелопонес заради започналите набези на арабите в Сицилия, довели до завладяването й. Като юноша, отишъл в Солун да се учи при книжовника богослов свети Григорий Декаполит (почита се на 20 ноември). Към 840 г. двамата отишли в Цариград и участвали в преодоляването на иконоборството.

Йосиф дори бил пратен от патриарха за преговори в Рим, но по пътя арабски пирати го отвлекли на остров Крит. Там бил откупен от християни и се завърнал в Цариград. Учителят му Григорий вече бил починал, а Йосиф живял още много години в столични манастири, като се отдал на християнска химнография. Създал множество поетични творби в мерена реч за октоиха (осмогласника) и минея (месечника) - наброяват се стотици канони (оди в девет песни). Най-известен е канонът му към акатиста на света Богородица, където авторът я възхвалява с различни определения и образи: неизгаряща къпина, неувяхваща роза, благоуханна ябълка, всесветъл облак, гълъбица и др. Починал в мир в 886 г.

Никита бил българин от албанските земи.

Родил се във втората половина на XVIII век. Млад отишъл послушник в руския манастир "Свети Пантелеймон" на Атон и станал монах. След години се оттеглил в скита "Света Анна", където заживял като подвижник в непрестанна молитва и безмълвие. Но един ден решил да излезе от Света гора и да пострада за вярата си.

Той отишъл в Сяр (Серес) и започнал да проповядва в града, и по селата, като пред християни и мюсюлмани изтъквал превъзходството на християнската вяра над исляма, дори похулил техния пророк като измамник. Веднага бил заловен, жестоко измъчван и осъден на смърт. Обесили го на Велика събота, 4 април 1808 г., а тялото му три дена останало на бесилото.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Общество
Корнелия Нинова: Планът за убийството на БСП този път се провали
  04.04.2023 15:50      

Лидерът на БСП: Разбира се, тези девет процента не ни удовлетворяват &qu