Сряда, 05 Юли 2023
    
ИЗБОРИ 2023

Как ИТН стъпи на бариерата?

  03.04.2023 15:43  
 Как ИТН стъпи на бариерата?

Вижте какво показват данните на „Галъп“

Агенция „Галъп“ публикува демографските профили от exit poll на избирателите, упражнили правото си на вот на 2 април. Проучването е направено за „Нова броудкастинг груп“, БНТ, БНР и „Инвестор.бг“. Социолозите представят част от възможните първоначални изводи и хипотези по отношение на масивите гласове. Делът на „Не подкрепям никого“ участва в калкулациите.

Откъде „Възраждане“ спечели около 100 хиляди нови гласа? 

Основният прилив на нови гласове идва от хора, които преди това са гласували за „Продължаваме промяната“ – може би над 30 хиляди души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи сега за пръв път), гласували предния път за ГЕРБ или за БСП и т.н.

 

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не достигна механичния си сбор от миналия вот? 

Прегледът на резултатите показва, че 20,7% от общия вот вчера е съставен от хора, които на предните избори са гласували за ПП. Това е на практика идентично на електоралния корпус на партията, т.е. привържениците на ПП от предишния вот по-скоро отново са излезли да гласуват. Привържениците на ДБ също – макар и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния вот е съставен от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Как ИТН стъпи на бариерата? 

Първият прочит показва, че около 70 хиляди от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия – това явно е базисната нейна подкрепа. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП.

Така, в крайна сметка, оказва се, че тези около 80 хиляди гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече – на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации.

„Не подкрепям никого“ 

Ръстът на „Не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад. Повече от гласувалите по този начин на предишни избори са подкрепяли ПП, а по-малко - ГЕРБ.

Решението за гласуване

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 хиляди души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като „Възраждане“ и ИТН, например.   

Демографията

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа сила. И двете основни коалиции обаче с времето започват да придобиват профил, близък по възраст, до общия за вота – с по-добро представяне на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС – при по-възрастните. При младите, по традиция добре се справя и ДПС. „Възраждане“ пък като че ли черпи енергия в по-голяма степен от средните възрастови групи, БСП – от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа сила. В същото време обаче, солиден дял висшисти личат и при формации като "Възраждане". В София коалицията ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани между двете сили.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Общество
Корнелия Нинова: Планът за убийството на БСП този път се провали
  04.04.2023 15:50      

Лидерът на БСП: Разбира се, тези девет процента не ни удовлетворяват &qu