Събота, 01 Юли 2023
    
Бургас

„Дупката“ в центъра на Бургас-градска джунгла, по-малко жаби, повече дървета и водни кончета

  01.04.2023 09:48  
„Дупката“ в центъра на Бургас-градска джунгла, по-малко жаби, повече дървета и водни кончета

Жабарникът на мястото на "Дупката" вече е мит, а там вместо жаби има повече котки, дървесни видове и храсти, това сочи проучване на ученици от Немска езикова гимназия и Фондация „Биоразнообразие“ за флората и фауната на „Дупката“. Оказва се, че се е оформила естествена екосистема – нови дървесни видове, водни кончета, циментът от основите вече почти не съществува, както и водата.Данните бяха изнесени по време на дисуксия, свързана с бъдещето на тази част в суперцентъра на града, организирана от Сдружение "Посока Бургас".

Видяхме как се променя хабитатът с течение на времето, докато се водят процеси, хората умуват, тя вече е зелена площ и зона, в която са започнали процеси. 220 доказани вида организми живеят в Дупката. През 2006 циментът е обхващал 80%, в момента той е 9,46“. Преобладаващи са тревните площи“, каза Станимира Делева, която заедно с ученици е изследвала биоразнообразието в терена.

Дърветата и храстите в него заемат 36%, водата – 1%, през 2010 тя е била голям процент, но сега не е така, сочи изследването.

Има доказани 139 вида растения – трънки, джанки, глогинки, шипки, къпини, имаше праскова, кайсия, черници, смокини. Някои от растенията са инвазивни видове, които са се пренесли сами, други са дошли от семена. Има и топола, явор, ясен, включително магнолия, твърде много водни кончета, дори се размножават там, риби и прилепи, 24 вида птици, са другата част от фауната.

Само един вид е жабата, а котките се размножават. Това е градската джунгла на Бургас, защото има части, които са недостъпни.

„Ние няма да настояваме да остане пущинакът, но природата се е възстановила до голяма степен. Трябва да се помисли да се интегрира в една бъдеща зелена площ, защото осигурява екосистема на града и поглъща въглероден диоксид“, каза още Делева


Анкета

Мнения

Мнения Созопол
Минеков за забавянето на проекта за автогарата в Созопол: Нямам никакво обяснение защо сте били измъчвани 4 години
  31.03.2023 15:54      

Проектът за автогарата в Созопол най-после е съгласуван от НИНКН. Добрата новина съобщи по време