Четвъртък, 15 Юни 2023
    
Култура

Латиноамериканското кино ще бъде достойно представено на „СФФ на брега“, гледаме „Аржентина, 1985“

  16.03.2023 15:30  
Латиноамериканското кино ще бъде достойно представено на „СФФ на брега“, гледаме „Аржентина, 1985“

33-годишната Катерина Ламбринова е новото попълнение в журито на фестивала

 

„Аржентина, 1985“ на режисьора Сантяго Митре има редица престижни награди и номинации, сред които "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм, Наградата на ФИПРЕССИ и почетен диплом на Католическото жури във Венеция, както и номинация за "Оскар" в категорията "Най-добър международен филм".

Произведението е вдъхновено от истинската история на прокурорите Хулио Страсера и Луис Морено Окампо, които се осмеляват да разследват и да изправят пред съда най-кървавата военна диктатура в историята на Аржентина през 1985 г. Необезпокоявани от все още значителното влияние на военните в рамките на крехката нова демокрация, Страсера и Морено Окампо събират млад юридически екип от необикновени герои за битката между Давид и Голиат.

Бургаската публика ще има възможност да се наслади на интригуващата история на 1 април от 20:00 часа.

21-вият “София филм фест на брега” ще се проведе от 30 март до 7 април в Културен дом НХК. Събитието се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас.

9-членното жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Слави Георгиев, Стефани Райчева и Катерина Ламбринова ще гледа и оценява 18-те пълнометражни филма от програмата на фестивала и ще обяви своя фаворит на официалната церемония по закриване на феста на 7 април от 19 часа. Най-добрият филм ще получи Наградата на Община Бургас “Сребриста чайка”. Успоредно с това публиката гласува по шестобалната система след всяка прожекция и филмът, събрал най-висока оценка, ще бъде отличен с Наградата на публиката “Сребриста чайка”.

 

* Новият член на журито тази година е Катерина Ламбринова – филмов критик и сценарист, културен мениджър и продуцент. В момента е докторант към Институт за изследване на изкуствата към БАН, филмов експерт в „Студио Екран“ към Българска национална телевизия и редактор в най-старото специализирано издание за филмово изкуство в България – Списание Кино. Има богат опит като селекционер в различни национални и международни филмови фестивали и форуми.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
„Всичко навсякъде наведнъж“ в Холивуд означава за всекиго по нещо стига достатъчно да ревеш
  15.03.2023 11:59      

Георги РУСИНОВ   Големият победител от тазгодишните награди „Оскар&ldq