Петък, 09 Юни 2023
    
Бургас

Общински съветници твърдо решени да прокарат промяна в Наредбата за преместваеми обекти

  10.03.2023 16:47  
Общински съветници твърдо решени да прокарат промяна в Наредбата за преместваеми обекти

Силвия ШАТЪРОВА

Общинските съветници от СЕК са твърдо решени, че  до края на мандата на този местен парламент трябва да бъдат прокарани промени в общинската наредба за преместваеми обекти.

Тя стана повод за дискусия и коментари след началото на януари, когато трябваше да се подновят разрешителните на наемателите на общински места за следващите три години.
Оказва се, че първият по право не е добър начин за отдаването им. Казусът „Гъбката“ влезе в полезрението на Общинския съвет след като ползвателят й Рауф Сабаг не успя да се пребори за първото място и бе изместен.

След това  бяха свикани няколко срещи с представители на двете сдружения на дребните търговци. Наредбата не е променяна през последните 15 години, но всеки опит за актуализацията йе е атакуван в съда от сдруженията. От там не одобряват идеята за отдаване чрез търг на терени,  точно този механизъм е отвърхлен и от Върховен административен съд.

„Решени сме да опитаме да я променим, знаем, че няма много време до  края на този Общински съвет“, заявиха съветниците Красимир Калудов, Иван Иванов и Росен Топкаров.
Точно по иницатива на Иванов бяха направени  и срещите с търговците, а на последната сесия Общинският съвет взе решение комисия от седем души да изработи новите правила.
Идеята на СЕК е местата да бъдат отдавани чрез електронна система по примера на тази за  детските градини, като има точкуване и ползвателите на определени места да получават бонус за това, че са ги разработили. „Ние сме против първият по право, но не сме и за ползване за вечни времена на дадено място, защото сме за това да има конкуренция“, заяви  Красимир Калудов.

От СЕК ще настояват и за контрол върху фирмите, които са спечелили местата, така че те да не ги преотдават на други лица, както и за публичен регистър на отделните свободни точки.

Иван Иванов повдигна темата за цената на водата в Бургас. Тя продължава да е неоправдано висока, а някой тупа топката и прави така, че тя да не поевтинее.

„Знаете, че от август месец миналата година бургазлии плащаме по 4,39 лв. за кубик. Ние, от партия СЕК смятаме, че това увеличение е неоснователно“, коментира Иванов. Той обясни, че от ВиК  Бургас още пред септември месец миналата година са представили 7 различни бизнес плана за развитието на дружеството.

В зависимост от инвестициите, които се предвиждат, цената на водата е различна. Има опция, при която водата отново може да струва 3 лв. За да се случи това обаче, ВиК асоциацията трябва да обсъди представените бизнес планове на свое заседание.

Росен Топкаров като председател на комисията по икономика и инвестиции  в Общинския съвет ще настоява администрацията да му отговори какво е станало с инвеститора СИГМА, който трябваше да отвори завод за турбини на двигатели на самолети „Боинг“  през 2019 година в Индустриален парк и защо  договора с украинската фирма не бъде прекратен и преодаден терена на друг инвеститор.

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Председателят на РИК-Бургас към СИК-овете: Не бързайте! 5-10 минути спестени, може да се окажат 5-6 часа
  09.03.2023 16:15      

Образци на протоколите може да получи всеки член на комисия, за да се запознае предварите