Четвъртък, 08 Юни 2023
    
ИЗБОРИ 2023 Мнения

Председателят на РИК-Бургас към СИК-овете: Не бързайте! 5-10 минути спестени, може да се окажат 5-6 часа

  09.03.2023 16:15  
Председателят на РИК-Бургас към СИК-овете: Не бързайте! 5-10 минути спестени, може да се окажат 5-6 часа

Образци на протоколите може да получи всеки член на комисия, за да се запознае предварително

 

Георги РУСИНОВ

 

Председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев отправи важен апел към членовете на СИК-овете. Той призова комисиите да не бързат с обработването на протоколите, за да не се допускат грешки. Тези избори ще са по-сложни от досегашните, които бяха само с машинен вот. На 2 април се завръща отново хартиената бюлетина, което ще отвори повече работа на комисиите, тъй като резултатите от тях и от машините ще се обработват отделно и ще се сумират след това.

„Призовавам в изборната нощ, при попълването на протокола да не се бърза, да се попълва първо черновата. 5-10 минути спестено време после може да се окажат 5-6 часа висене в залата. При сумирането на резултатите може да се допуснат най-много грешки“, заяви Хаджиянев пред бургаски медии.

Той обясни, че въпреки предизвикателството, което ще се окаже сумирането и обработването на резултатите, в РИК-Бургас са подготвени за него. Хаджиянев бе доволен и че доста учители са откликнали на предишния му апел да се включат като членове на СИК. За пореден път председателят на РИК-Бургас обяви, че именно учителското съсловие е най-подготвено за изборите, заради работата си с хора и попълването на множество документация и числени данни.

Още една новост, която Хаджиянев въвежда за вота през април е предоставянето на възможност за максимално подготвени комисии.

„Ще раздадем образци на протоколите, които ще се попълват в изборната нощ по партийните централи, за да може да ги предоставят на своите членове в комисиите. Отделно от това всеки, който има желание може да заповяда всеки ден при нас в РИК-Бургас и да попълним заедно протокол, който после да си занесе вкъщи, за да продължи да се обучава. Ще имаме и няколко обучения, които членове на РИК-Бургас ще проведат, а на 31 март сме запазили зала в театър „Адриана Будевска“, в която ще сме цялата комисия, за да проведем заключително обучение, на което също ще раздадем образци от протокола. Очакваме такъв да бъде качен скоро и на сайта на ЦИК, откъдето също всеки ще може да си го изтегли и попълни“, поясни председателят на РИК-Бургас.

Хаджиянев успокои избирателите, че за тях няма да има никаква разлика в начина на гласуване от предходните избори. Напротив, дори за такива, които досега са имали някакви обструкции с машините, се предоставя възможността за гласуване на хартия. Секции с 2 машини вече няма да има, а общият им брой за областта е 592. РИК-Бургас отново остава и единствената комисия, която ще има и корабна секция. Екипажът на „Дружба“ отново ще упражни правото си на вот в открито море.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Кметът Димитър Николов на откриването на кампанията на ГЕРБ-СДС: „Нека сложим край на това безвремие!“
  05.03.2023 12:44      

Време е да се стегнем,  обърна се кметът на Бургас Димитър Николов, който е и член на Изпълн