Неделя, 11 Юни 2023
    
Созопол

ЮНЕСКО застава зад проекта за Св. св. Кирик и Юлита

  09.03.2023 11:36  
ЮНЕСКО застава зад проекта за Св. св. Кирик и Юлита

Помощник генералният секретар на Юнеско Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа“ при Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал посетиха Созопол на 8 март.

 

Проектът за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита цели да се възстанови и съхрани исторически това, което е открито тук и това е уникална идея и възможност не само за България, но и за човечеството.

Това каза помощник генералният директор на Юнеско Ернесто Отоне по време на своята визита в Созопол.

Той посети остров Св. Кирик, придружен от кмета на Созопол Тихомир Янакиев, областния управител Мария Нейкова, началника на кабинета на министъра на културата доц. Борис Данаилов, както и бившия министър на културата и настоящ съветник в Министерски съвет проф. Велислав Минеков.

„Интересно е да видим на едно и също място не само археологически обекти, но и подводно богатство и културно наследство, което е под водата. Виждам сгради, които са уникални не само като архитектура и история, но и интересни с мястото, където са разположени“, каза още Отоне.

Той поясни, че трябва да се намери вариант, в който да се съхрани историческото богатство, но и да се намери връзка с изкуствата.

„Созопол е град с неголямо население и се наблюдава пик на посещенията през лятото. Трябва да намерим начин за непрекъснатост на туристическия поток, така че той да не бъде само за няколко месеца“, каза помощник-генералният директор на Юнеско.

Според него за да се построи този обект, който е исторически, археологически и културен, трябва да се намери връзката не само с археологическите изследвания и подводните изследвания, но и с обществеността.

„Целта на Юнеско е да подкрепи начина, по който да се намери възможност за концепция за изграждане. Точно това ще направи Юнеско, да подкрепя това развитие“, каза още Отоне.

Директорът на Център за подводна археология в Созопол д-р Найден Прахов разказва на гостите днес историята на остров Св. Св. Кирил и Юлита.

„Когато започнаха тук разкопките през 2009 година очакванията бяха, че те ще приключат много бързо. Всички мислеха, че почти нищо не е останало за откриване след мащабните строежи из острова, които са се правили през изминалите десетилетия. Тези прогнози се оказаха напълно погрешни и археологическите проучвания разкриха едно невероятно и единствено по рода си място в България и Западното Черноморие“, сподели той.

Срещата на делегацията с представителите на местната власт продължи в зала, където бе презентирано подземното и надземно богатство на града от доц. д-р Кръстина Панайотова и д-р Найден Прахов, а оригиналните чертежи на морското училище бяха показани от главния архитект на Община Созопол Радост Георгиева.