Събота, 10 Юни 2023
    
Бизнес

Над 20 % ръст на записванията за лятото отчитат значими туроператори на пазар Германия

  09.03.2023 11:08  
Над 20 % ръст на записванията за лятото отчитат значими туроператори на пазар Германия

В рамките на изложението в Берлин министър Димитров проведе поредица от срещи с представители на най-големите и значими туроператори на пазар Германия, които оперират на българския пазар и водят значителен дял от туристите, избрали дестинация България - Дер Туристик (DER Touristik), FTI Group, Alltours Flugreisen GmbH, Schauinsland Reisen и др. Всички изразиха мнение, че България има потенциала да приема много повече туристи, както и да бъде преформулиран и обогатен имиджът на страната ни като туристическа дестинация. Освен като ски и морска дестинация, палитрата от възможности е много по-богата. Обиколни пътувания, различните форми на културен туризъм, посещение на малки винарни, винени маршрути и кулинария, археологически артефакти и природни забележителности са само малка част от големите възможности, които могат да бъдат осъществени. Създаване на спомени чрез емоция, представяне на малко известни факти би било особено ефективно, според Дер Туристик.

Министър Димитров изтъкна, че германският пазар е много важен за България - заради това, че тези туристи стоят най-дълго, изпълват крилата на сезоните и са с добра култура и потребителски нагласи. Възстановяване на доверието и промяна в рекламата - с различен, много по-агресивен подход в промотирането на България са във фокуса на работата на МТ. Министър Димитров обеща подкрепа от страна на държавата, за да може бизнесът да свърши своята част от работата. Беше изтъкнато, че удължаването на сезона ще подпомогне и облекчаването на проблема с кадрите.

Големите туроператори отбелязаха ръст през изминалата 2022 г. и споделиха, че наблюдават сериозен ръст в ранните записвания през настоящата - средно с 20%, като някои отчитат и много по-високи числа.

Оптимисти сме за България през този сезон, завиха от Schauinsland Reisen. Алтурс подчертаха, че германците традиционно предпочитат България и това трябва да бъде съхранено като традиция.

В разговора с Дер Туристик стана ясно, че те виждат огромен потенциал в промотирането на България за конгресен и събитиен туризъм. Те подчертаха, че от този вид туризъм се печели двойно повече, при това се уплътняват месеците в крилата на сезоните, когато няма наплив от традиционните туристи, дошли за плаж или ски ваканция.

На среща с туроператора Jet2 Holidays, който оперира на пазар Великобритания, стана ясно, че отсега имат ръст на туристите от 45% за 2024 година.

Министър Димитров проведе и среща с Асоциацията на германските туроператори DRV - най-голямото и влиятелно туроператорско обединение в Германия. На нея бяха дискутирани съвместни маркетингови инициативи и проекти на немския пазар. Членове на асоциацията са близо 4000 компании: туроператори, туристически агенции, онлайн-портали, авиопревозвачи и др., които генерират 90% от оборота на германската туристическа индустрия. Една от дискутираните възможности за сътрудничество бе в партньорство с Асоциацията да се организира опознавателен експедиентски тур (т. нар. фам трип) в България (DRV Destination Forum Bulgarien), на който България да се представи като дестинация за целогодишни форми на туризъм.

“Ние имаме интерес да поканим хора, които истински се интересуват от дестинацията”, подчерта президентът на DRV Норберт Фибих.

“Ние искаме да покажем новости, да разкрием истинските богатства на страната ни - култура, най-старото обработено златно съкровище в света, зашеметяваща природа, България е една от най-добре пазените тайни, ние искаме да разкрием тази тайна пред света”, заяви министър Димитров.

Министър Димитров обсъди и възможността за представяне на България като дестинация за алтернативен туризъм с представителите на ATTA - международната Асоциация за приключенски туризъм. Министър Димитров представи амбицията Пловдив да е домакин през 2024 година на форум за алтернативен и приключенски туризъм. В разговора бе подчертано, че този сегмент привлича пътешественици и хора, които обичат и се грижат за природата и подкрепят местните общности и култура, като оставят повече средства и подпомагат местната икономика. Те практикуват устойчив и бавен туризъм (slow  tourism), спортове и активности на открито, наблюдават птици и диви животни, имат отношение към винените маршрути, локалната храна, музика, арт и т.н. На срещата с регионалния директор за Европа и Централна Азия бе подчертано, че това е все по-модерна и предпочитана форма на туризъм и бяха обсъдени съвместни маркетингови инициативи и кампании на конкретни пазари.

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Председателят на РИК-Бургас към СИК-овете: Не бързайте! 5-10 минути спестени, може да се окажат 5-6 часа
  09.03.2023 16:15      

Образци на протоколите може да получи всеки член на комисия, за да се запознае предварите