Събота, 27 Май 2023
    
Бургас

Три терена в Бургас оглеждат за площадка на спешните хеликоптери

  25.02.2023 10:29  
Три терена в Бургас оглеждат за площадка на спешните  хеликоптери

Дона МИТЕВА

Три места предлагат местните власти,  където е възможно да се позиционира  хеликоптерна площадка за спешна помощ. Това потвърдиха кметът Димитър Николов и областният управител проф. Мария Нейкова. „Разбира се, експертите ще определят най-удачното”, подчерта кметът по време на брифинга, даден съвместно с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Министърът заедно с 13 детски специалисти е в Бургас във връзка с националната програма „Детско здраве“.

„В момента с това съм ангажиран – да уточним площадките в цялата страна, където тези хеликоптери ще могат да се приземяват и да поемат транспорта на болните. Уреждаме въпроса и с хангарите.

„Следващата седмица започва обучението на екипите. Във ВМА ще се обучават, в средата на април това ще се случи. За обучението - искам да благодаря на проф. Алексиев, ген. Мутафчийски, проф. Младенов, д-р Стоянов, които вече изработиха програмата за обучение на нашите медици.

Ние работим с изключително ускорени темпове това да стане преди май месец, за да може юни-юли, когато дойдат първите два хеликотера с екипажите, ние да сме готови. В момента се подбират от лекарите – анестезиолози и реаниматори първоначално. Болниците, където ще се ползват хеликоптерни площадки, трябва да бъдат с най-висока експертиза – трябва да има неонатология, родилно отделение, неврохихургия, хирургия и т.н.”, коментира министъра, подчертавайки, че наред с кампанията за детското здраве неговата задача е и да огледа площадките в Бургас. Подобни огледи се правят и в  цялата страна.

 Следващата седмица трите евентуални площадки  ще бъдат  представени  на ген. Златев и на министерствата на отбраната и транспорта, за да уточнят коя е подходяща.

„Преди 7-8 месеца тази тема беше рекламирана, но нищо не беше свършено, просто имаше упражнения. Едни хора бяха назначени да се упражняват, че ще има хеликоптери, нито бяха направени програми да се упражняват като лекари и пилоти, нито бяха уточнени площадките, нито местата, където ще стоят тези хеликоптери. На тези площадки трябва да има помещения, където ще стоят обучени екипи.“, каза още министърът.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Олена Болотова, Украйна: Сърцето ме боли за родината
  24.02.2023 11:32      

Дона МИТЕВА Взрив преобръща живота ти. Неизвестност. Болка по загубените близки и роднини