Четвъртък, 25 Май 2023
    
Несебър

В Несебър ще отбележат Сирни Заговезни с огньове и маскарад

  23.02.2023 15:26  
В Несебър ще отбележат Сирни Заговезни с огньове и маскарад

На 26 февруари отбелязваме Сирни Заговезни – важен зимно-пролетен празник от народния календар. Това е ден, в който си прощаваме, палим огньове, за да пропъдим злите сили и да се молим за здраве и берекет.

Всяка година за празника НЧ „Яна Лъскова-1905“ организира маскарад за децата на Несебър, в който, на сцената на читалището, среща си дават  любими филмови, приказни и измислени герои. И тази година читалището приканва всички малки наши съграждани да представят любими свои образи от реалния и нереалния свят на приказките, митовете, легендите и въображението.

На Сирни Заговезни читалището ще постави начало на нова инициатива под надслов „Да споделим доброто в Несебър“.  Като част от нея, всеки който желае, голям или малък, ще може да опише с няколко думи кое за него е доброто в нашия град, как го вижда или чувства, какво ще носи винаги в сърцето си. Листчетата с откровенията ще бъдат съхранени в специални амфори, които след години ще бъдат отворени, за да могат вече порасналите деца да прочетат кое е вълнувало и вдъхновявало жителите на града през 2023 година.

В  празникът специални участие с кукерски танци ще вземат танцьорите на   Обединената общинска школа по изкуствата - Несебър и ФФ „Българка“. На сцената на читалището ще има и още изненади за присъстващите.

Денят  ще бъде белязан и с характерните за празника огньове, които по-големите и смели млади хора ще могат да прескачат, за да се  изпълнят народните традиции на Сирни Заговезни.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Андрей Рунчев, общински лидер на ГЕРБ: Потърсили сме широк профил от професионалисти и специалисти
  21.02.2023 17:14      

Георги РУСИНОВ   В листата на ГЕРБ-Бургас ще влязат професионалисти и специа