Четвъртък, 25 Май 2023
    
Бургас Любопитно

Д-р Зияд Ел Масри върти собствени кулинарни рецепти

  23.02.2023 13:07  
Д-р Зияд Ел Масри върти собствени кулинарни рецепти

Коктейл от българска, ливанска, арабска кухня е тайната на добрия им вкус

Дона МИТЕВА

Зияд Туфик Ел Масри е роден в Бейрут, Ливан. От 1984 година живее в България, а през 1990 година получава и българско гражданство. Има две висши образования. Мнозина са запознати с това, че той е основателят на една от първите частни болници, но малцина са тези, които знаят, че е изкушен от кулинарията. Тази му страст познават неговите близки и приятели, за които той често готви с удоволствие.

С д-р Масри няма да говорим за политика, нито за икономика, макар той да разбира и от двете, нито за здравеопазване и добрите практики в него. Той ще сподели любими кулинарни рецепти, които приготвя.

„Обичам да готвя. Правя манджи, скара, много видове сладкиши. Често тези сладкиши са мои авторски – аз сам ги измислям“, признава д-р Масри.

Той обича да готви още от студентските си години, но сега, от две години насам, след като премина през здравословно изпитание и си седи повече вкъщи, предпочита да разнообразява деня си с работа и експерименти в кухнята.

„Когато готвя, времето ми минава по-бързо. Правя експерименти, сглобявам нещо ново, мое. Особено се развихрям по празниците – например по Коледа, Нова година. Без да се хваля, но който опита от моите ястия и десерти, всеки е във възторг. Моите служители, моите приятели, моите близки – всички ги харесват. Аз приготвям нещо, изяждам една порция и другото го раздавам. Всички се шегуват с мен и ми предлагат да отворя ресторант.

Аз им отговарям, че готвя за удоволствие, а не с цел търговия или печалба“, казва той.

Когато посреща гости в семейството, никога не поръчва храна. Предпочита сам да готви за гостите си. Тайната на прекрасния вкус на неговите ястия е в това, че винаги прави коктейл от българската и ливанската кухня, балканската и арабската. „Затова аз съм автор на ястията. По някога ползвам източните подправки в български ястия, друг път обратно. Затова аз си измислям рецептите, непрекъснато експериментирам“.

 

Ето и рецептите, които предлага на вниманието на нашите читатели Зияд Ел Масри:

 

Баница с мед и моцарела

Продукти:

1 пакет кори за баница

125 г масло

200 г мед

500 г моцарела

200 г кашкавал

Розова вода

шамфъстък (настърган или счукан) за поръсване

стафиди

канела по желание

 

Заливка:

1 ч.ч. прясно мляко

250 г газирана вода

 

Начин на приготвяне:

В намазнена тава се поставят три кори, като всяка от корите намазваме с олио, след това нарязваме моцарелата и кашкавала. Добавяме стафиди и една щипка канела по избор.

Нареждаме малко от моцарелата, кашкавала и останалите съставки върху корите и поръсваме с розова вода. Поставяме още две кори върху плънката, след това останалата смес и още три кори отгоре. Разрязваме на квадрати баницата и заливаме с прясно мляко, отгоре слагаме и масло на малки филийки.

Печем на 180°C с вентилатор за 45 мин. Докато се пече баницата на водна баня разтопяваме меда и към него добавяме 200 мл розова вода на стайна температура. Докато е още топла я поливаме с меда и поръсваме с шамфъстъка или правим друга украса по избор.

 

Лозови сарми

Продукти за 4 човека:

2 буркана лозови листа

Листата се слагат в малко вода с оцет, за да им се вземе солта от маринатата от буркана.

500 г кайма

Пържоли по избор

1 кг ориз

1 малък буркан доматено пюре

Сол

Кимион

Черен пипер

Магданоз

Лук

Канелена пръчка

Дафинов лист

Карамфил

Морков

Джоджен

Лимон

 

Начин на приготвяне:

Оризът се слага във вода за час да се накисне.

След това объркваме ориза с каймата, заедно с 2 супени лъжици доматено пюре, магданоз, сол кимион черен пипер. Омесва се добре.

Слагаме пържолите в тенджера с вода около литър. Добавяме лук, канелена пръчка, дафиновия лист, морков, нарязан на кубчета и карамфила. Варят се до полуготовност.

Завиваме сармите, докато се варят пържолите.

Изваждаме полуготовите пържоли и ги отцеждаме от бульона. В друга тенджера слагаме олио и нареждаме на легло пържолите, отгоре сарми и редуваме докато свършат.

Слагаме вода, за да се покрият сармите и пържолите и затискаме с чиния.

Взимаме малко от бульона, където са врели пържолите и счукаме чесън, добавяме джоджен и изстискваме два лимона. Варят се на бавен огън за 80 мин.

10 минути преди да са готови добавяме бульона с лимоните.

След като сме ги свалили от огъня отделяме сармите от пържолите в отделна тенджера, за да не размекнат.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Андрей Рунчев, общински лидер на ГЕРБ: Потърсили сме широк профил от професионалисти и специалисти
  21.02.2023 17:14      

Георги РУСИНОВ   В листата на ГЕРБ-Бургас ще влязат професионалисти и специа