Неделя, 21 Май 2023
    
Бургас

Бургаската библиотека пази във фонда си интересни книги, свързани с Левски

  19.02.2023 13:19  
Бургаската библиотека пази във фонда си интересни книги, свързани с Левски

Дона МИТЕВА

Във фонда на Регионална библиотека „П. К. Яворов“ се пазят интересни книги, свързани с живота и делото на Васил Левски. Такъв е сборникът, съставен от д-р Д. Т. Страшимиров, по настояване на народен комитет „Васил Левски“. Той  съдържа писмата на Левски, неговите сметки, бележки. В сборника е поместено и джобното бележниче на революционера, писма до него. Книгата съдържа също кореспонденция между съвременници, мемоари и бележки от съвременници, и завършва със сведения, събрани в годините около издаването на книгата. А тя е издадена през 1929 година.

Под инвентарен номер 375 от 1949 година е заведена книгата на издателство „Народна култура“ – „Васил Левски – най-хубави страници от писмата му“. Подборът е направен от Иван Унджиев и Никола Кондарев. В нея е публикувано и историческото писмо до Любен Каравелов, където Левски пише: „Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“.

Сред любопитните книги с текстове от и за Апостола е и „Дяконът с небесните очи“ – поема за Левски, издадена от кооперация „Земя и култура“. Автор на творбата е Георги Хрусанов. Книгата е заведена в библиотеката под инвентарен номер 142 в далечната 1949 година.

Отново от Д. Т. Страшимиров е и книгата, заведена в библиотеката през февруари 1959 година „Левски пред къкринската голгота“ – история и критика. Тя е на издателство „Факел“ и носи печата на Бургаска градска община. Книгата е издадена през 1927 година. В нея се разглежда ролята на поп Кръстьо, връзката му с българското духовенство и с Левски.

Вероятно най-голям интерес за читателите представлява издадената от Народно военно училище през 1946 година „Следственото дело на Васил Левски и неговите сподвижници“. Преводът от турски е на Владимир Хиндалов, а подготовката за печат е на Стефан Илчев.

Предговорът ѝ започва така: „Най-завършената и най-цялостна фигура, която може да излъчи нашият народ в продължение на цяло столетие, е личността на Васил Левски. Противно на известното досега, той се очертава не само като отличен организатор и пламенен агитатор, но и като идеолог на едно движение, което даде блестящ резултат.“

Книгата съдържа протоколите на специалната комисия, която е водила съдебното дирене срещу Апостола, Димитър Общи и множеството техни сподвижници. Отначало комисията е била назначена да разследва и съди обирачите на турската хазна в Арабаконашката клисура, а не самия Левски. Заседанията ѝ са започнали на 9 декември 1872 година в София. Това става ясно от предговора.

Библиотеката притежава и множество факсимилета на писма от и до Левски и други документи, свързани с Апостола.


Анкета

Мнения

Мнения
Тодор Иванов, областен координатор на ИТН: Хората са загубили доверие в сегашната политическа система
  18.02.2023 17:35      

ГЕОРГИ РУСИНОВ   Задават се поредните парламентарни избори и партиите вече а