Събота, 20 Май 2023
    
Мнения

Тодор Иванов, областен координатор на ИТН: Хората са загубили доверие в сегашната политическа система

  18.02.2023 17:35  
Тодор Иванов, областен координатор на ИТН: Хората са загубили доверие в сегашната политическа система

ГЕОРГИ РУСИНОВ

 

Задават се поредните парламентарни избори и партиите вече активно се подготвят за тях. Тодор Иванов, областен лидер на ИТН в Бургас бе категоричен пред „Черноморски фар“, че за разлика от другите партии, където първо се обявяват водачите, а след това листите, то при хората на Слави Трифонов цялата листа се обявява наведнъж при внасянето ѝ в РИК.

„Има още достатъчно време до 28 февруари. Текат консултации, номинации. На тези избори нямаме квота за секционните избирателни комисии и не се занимаваме с набиране на членове. Хората ни се обаждат и за мен най-странното е, че много от тях не знаят, че като не е парламентарно представена партията, няма квоти в секционните комисии. Учудвам се, че се налага да обяснявам това нещо на хора, които се явяват дълги години на избори“, заяви Иванов.

За новата коалиция „Заедно“ с участието на Ива Митева и Любомир Каримански, които бяха народни представители от ИТН, областният координатор казва, че са научили едва преди дни.

„За нас това е новост. Доколкото разбирам, това е коалиция от съществуващи партии. Нищо не мога да коментирам. Двамата са стойностни хора и професионалисти и в крайна сметка всеки има право на собствен избор“, лаконично отговори Иванов.

Рано е все още да се говори и за местни избори, поясни той.

„Не сме започнали да се готвим, защото на фокус са предстоящите парламентарни избори. Едва след това като стане ясно ще има ли правителство, или ще имаме още едни предсрочни парламентарни избори, които ще съвпаднат заедно с местните, което мисля, че ще е прецедент“, каза областният председател.

За сметка на това от ИТН усилено продължават със събирането на подписка за провеждане на референдум.

„Продължаваме с набирането на подписи за референдум. За нас, и предполагам за много от гражданите, постоянно падащата избирателна активност значи, че хората са загубили доверие в сегашната политическа система и държавно устройство. Тоест, че политическите партии не са в състояние да излъчат редовно и работещо правителство. Това ни навежда на мисълта, че трябва да попитаме хората дали евентуално не биха искали да се свика Велико Народно събрание, което да обмисли смяната на държавното управление“, уточни Иванов и добави:

„Някак си не разбирам лицемерието на останалите политически партии, които по всякакви начини се опитват да саботират подписката и референдума с реториката, че едва ли не, не трябва да се питат хората за смяна на държавно управление. Ние не питаме хората да изберат точно те какво държавно управление да има, а да свикаме Велико Народно събрание, което да реши какво управление да има“.

С връщането на хартиените бюлетини според него няма да се увеличи драстично избирателната активност.

„Моето лично мнение е, че не мисля, че ще има кой знае какво увеличение в избирателната активност с връщането на хартиените бюлетини. Евентуално може да има някакво, но не смятам, че ще е толкова много, че да бъде изтъквано като причина от политическите партии, които искаха връщането ѝ. За пример може да се даде електоратът на ДПС, който е най-вече в селски райони. Щом те успяха да накарат избирателите си да гласуват с машини, не виждам какъв е проблемът на останалите партии“, завърши областният председател.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Георги Стайков: Ще съдя България за милиони евро, ако не получа парите си по ТЕЛК
  17.02.2023 08:02      

Хора с увреждания все още не са получавали пенсиите си за инвалидност, след като в края на януари