Четвъртък, 18 Май 2023
    
Бизнес Бургас

„Подкрепа“ с анкета сред служителите в държавната администрация

  15.02.2023 13:52  
„Подкрепа“ с анкета сред служителите в държавната администрация

Три структури се готвят за протест

Дона МИТЕВА

Задълбочаването на проблемите във все повече администрации в страната и нарастване на напрежението сред работещите в тях представиха в Бургас Кремена Атанасова – председател на Синдикат на административните служители „Подкрепа“ и Ваня Григорова – икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ при любезното домакинство на Иван Костадинов - председател на Синдикален регионален съюз. Бе представено изследването: “Имаме ли право на достоен труд?”, направено на базата на анкета сред 1 229 служители, които са отговорили на 22 въпроса.

„Условията на труд в различните администрации са лоши.Тиражират се не лоши средни заплати, които са обаче се получават само от висшия ешелон“, коментира Кремена Атанасова и подчерта, че  синдикализирането на администрациите тръгва от Бургас. По нейни думи трябва да се  пречупи общественото мнение, че те са добре платени и едва ли не не работят.

„В три структури има надигащо се напрежение. Това са Комисията за защита на потребителите, Комисията по досиетата и Националния статистически институт. Негативни нагласи има и в други ключови администрации. Получават се множество жалби за това, че оценката, която получават като държавни служители  често е нереална, а тя формира част от заплатата им“, обясни Атанасова и продължи: „НСИ има териториални поделения, КЗП също. Ще бъдат стиковани действията и ще се стачкува навсякъде, където хората заявят такова намерение.

Например от Здравната каса стачкуваха в цялата страна, в един и същи ден - преустановява се работата за 1 час, това е първата стъпка от ефективните стачни действия. В този 1 час не се обслужват градждани, не се работи, хората са по работните си места, в сградата отпред, но не изпълняват своите служебни задължения. За щастие, по Закон нямаме задължение да уведомяваме предварително за едночасовия протест. В случай, че не постигнем успех и няма увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд, те ще преминат към стачни действия, но това ще решат хората".

Икономистът Ваня Григорова представи анкетата и коментира, че тиражираните увеличения на заплатите, където има такива са „подвеждаща информация като реклама на сапун или кисело мляко“. „Например в Националния статистически институт имаше увеличение на заплатите на анкетьорите, а тези на хората, които обработват данните – не“, конкретизира с пример тя, обобщавайки, че работещите в администрацията по различни показатели са с по-ниски права от работниците в частния сектор. Като например те нямат право на допълнителна работа. А 30% от заплатите им се образуват от атестация, получавана от прекия началник. Така неудобни служители получават най-ниската оценка, която е 5 и де факто може да не получат за нея никакви пари.

„Нека всички разберат, че това не са бонуси, както обществото роптае, като види какви пари се дават в администрациите. Това са именно тези 30% от заплатите им, които  се разпределят на базата на атестациите“, обясни Григорова.

Чрез анкетата работещите в администрациите идентифицират най-сериозните проблеми в законодателството, оценките на работата им, за които искат да бъдат въведени ясни критерии. Настояват да може да се подписва Колективен  трудов договори, както и да се върне класът за прослужено време.

Към националната картина местният лидер Иван Костадинов само добави фактът, че дори и там, където може да се сключва колективен трудов договор в момента са спрени преговорите поради това, че няма приет национален бюджет и общините работят с 1/12 от предходния. „В Социалните услуги, където бяхме започнали преговори за колективен трудов договор с Община Бургас – всичко е спряно именно заради липсата на бюджет“, даде пример Костадинов.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Христо Янков-изпълнителен директор на „Черноморско злато“  АД: Надяваме се на добра година
  14.02.2023 16:49      

Силвия ШАТЪРОВА На добра година се надяват в „Черноморско злато“ АД. Днес в з