Понеделник, 24 Апр 2023
    
Бургас Общество

За местните избори: ГЕРБ ще заложи на играчи с опит, ще се кандидатират ли досегашните кметове?

  23.01.2023 16:31  
За местните избори: ГЕРБ ще заложи на играчи с опит, ще се кандидатират ли досегашните кметове?

Георги РУСИНОВ

 

ГЕРБ ще заложи на играчи с опит за местните избори. Това стана ясно днес на брифинг на бургаските депутати, на който присъства и областният лидер на партията Иван Алексиев. Засега обаче пред структурата най-важни са следващите парламентарни избори, коментира той.

„Ние сме последователна партия, която си следва своите цели. Пред нас е ясно, че сме изправени пред извънредни парламентарни избори. Ясно ни е, че отново ще бъдат всички срещу ГЕРБ и ние ще сме виновни за всичко. Има достатъчно време за редовните местни избори. Заявявам най-отговорно, че ще минем през целия механизъм заложен в партията ни. Ще има номинации, ще има предложения, но не на този етап. Когато сме единни и сме заедно, винаги сме печелили. Да, има много, които зарязват партиите си и правят движения. При нас няма такива“, обясни Алексиев.

Любен Дилов на свой ред посочи, че първо проблем е парламентарната криза.

„Защото каквито и прекрасни кметове да си изберем, като няма бюджет трудно. Смятам, че основното нещо, което ще се решава на следващите местни избори е как хаосът, който се възцари в държавата последните две години, да не се пренесе в общините. За тази цел подходът не е много по-различен от парламентарните избори. Трябва да се издигат личности и да се правят формации, които са предсказуеми, с ясно отношение към централната изпълнителна власт, за да може да се опазят общините, да бъдат спокойни и да има ред и прогнозируемост“, каза народният представител.

Затова според него позицията на ГЕРБ е правилна.

„Нагласата на нашите опоненти е цялостно говорене срещу ГЕРБ – ПП, Спаси София, Спаси Лом и други такива организации. Да се събере някакъв башибозук, който се изстрелва срещу сегашните управляващи, само и само да не са управляващи пак. Без ясна визия какво ще се прави на следващия ден, кой ще го прави, в името на какво ще се прави. Видяхме го как се случи на държавно ниво. Трябва да сме много глупави, за да позволим да се случи и на местно“, добави той.

На журналистически въпрос дали ще се спазят думите на Бойко Борисов, който преди време заяви, че кметове, управлявали повече от три мандата, няма да се кандидатират, ясен отговор не бе получен. В това число обаче попадат повечето кметове на ГЕРБ в областта, включително и бургаският Димитър Николов, който управлява четвърти мандат морския град.

„Освен кметовете е ясно, че и Общинските съвети са много важни. Нашата структура е в кондиция. Както каза и г-н Алексиев сега основно ще се работи за парламентарни избори. В кондиция сме да се представим много добре. Надяваме се да постигнем един много добър резултат в Община Бургас, а и с останалите колеги по места. Надявам се, че по същия начин ще продължим и за местните избори. Разглеждаме различни профили, които ще помагат по време на кампаниите и сме широко отворени, за да застъпим максимално много сектори, които биха били един добър помощник на бъдещия кмет на Бургас. Част от хората, които ще работят с нас, ще имат начин да се докажат, за да можем да изберем правилните в листа за общинските съветници, които досега винаги са оказвали и добра помощ на кмета на Община Бургас“, каза общинският лидер Андрей Рунчев.

Макар и да не бе обявено официално, изглежда, че от ГЕРБ ще заложат на опитните си кметове в Бургаска област, когато стане време за местните избори. Изхождайки от думите на хората от партията, а и на коалиционния партньор Любен Дилов – опитът ще е повече от необходим във времената на парламентарна криза, която оказва пряко влияние на общините. Бюджет все още няма, а администрациите по места разчитат на 1/12 от предходния.

„Основният проблем за непредлагането на бюджет, който да обхваща цялата година беше, че видяхме как се прави такъв бюджет, когато няма ясно изразено мнозинство в парламента. Това доведе до огромни харчове, на моменти и популистки, насочени единствено в посока предизборна кампания и говорене. Дори неотварянето на целия бюджет за 12 месеца допринесе до това над 700 млн. лева за ДДС и близо 2 млрд. в други посоки, да бъдат изхарчени за популистки мерки. Нашето желание е държавата да има колкото може по-скоро бюджет, който да стъпва на ясна политика на бъдещото правителство, което да си носи отговорността“, коментира депутатът Жечо Станков.

Той припомни, че от 85-а до днес са управлявали 24 правителства.

„За това време държавата и всеки български гражданин дължи тези 37 млрд., които са изтеглени от правителствата. Как ще изглежда бъдещият ни бюджет? Прогнозата е, че в следващите три години държавата ще трябва да тегли между 15 и 17 млрд. всяка година. С други думи, това което сме харчили от 85-а до сега, ще го вземем в пъти по-високо само в рамките на три години заради популизма, чрез който се изразява управлението на държавата в последните две години. Ние не желаем да загробваме българските домакинства и бъдещите поколения. Бяхме поели един ясен ангажимент, а именно държавата да поведе битката срещу инфлацията и тя да не минава през джоба на хората. Ако погледнем статистическите данни през последните два месеца инфлацията се запазва в едно ниво, даже и малко спадна. Това се дължи на законодателните инициативи на този парламент, макар и за кратко време. И колкото нескромно да звучи нашите предложения допринесоха за това цените да тръгнат надолу. Ние ще следим дали служебното правителство ще се бори със спекулантите. Цената на промишления ток е с 50 лева по-ниска за мегаватчас и ще настояваме това да се изрази и в крайните цени на стоките и услугите“, продължи Станков.

На брифинга бяха коментирани още темите с третия мандат на БСП, искането за референдум на Слави Трифонов, което според Дилов е за промяна в Конституцията с цел преминаване към президентска република, както и скандалът с Нексо, за който говори народният представител Галя Желязкова.


Анкета

Мнения