Сряда, 26 Апр 2023
    
Бизнес

След Нова година: Цената на закуските пълзи нагоре

  22.01.2023 15:31  
След Нова година: Цената на закуските пълзи нагоре

Дона МИТЕВА

След празниците цените на закуските тръгнаха нагоре, казва председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. За разлика от хляба, където се усеща нулевата ставка на ДДС, при закуските се усещат повишените цени на суровините. И това е основната причина за скока с 10-20% на закуските в региона.

„Въпреки че имаме нулева ставка и за брашното, цената на закуските върви нагоре, защото останалите продукти повишават цените си. Всяка седмица има нови цени. Например маята скочи отново с 20-30%“. Цените на маслото, сиренето, маргарина, яйцата, кашкавала не са спрели да растат. Това е и основната причина ситничарите да вдигат цената на крайния продукт“, казва Людиев.

Според него най-големите харчове си остават за електроенергията и горивата като цяло, въпреки подпомагането. Той е категоричен, че нулевата ДДС ставка за хляба е оказала влияние на цените за крайните потребители. Затова и очаква пазарът на хляба тази година да е по-спокоен и предвидим.

Следейки отблизо бранша, Людиев обяснява, че новите пекарни за закуски не успяват да се задържат стабилно на пазара. „Появяват се спорадично нови играчи на пазара, но не изкарват и година и затварят. Не знам защо“, обяснява той.

За нулевата ставка на ДДС хлебопроизводителят от Бургас е категоричен, че се усеща добре, но смята, че за бъдеще може да се помисли и за европейския вариант, където ДДС-то на основни хранителни продукти е 8-10%

 


Анкета

Мнения