Неделя, 23 Апр 2023
    
Бургас Мнения

Д-р Айлин Сали, педиатър: Родителите да не започват самолечение, а да се обърнат към специалист

  22.01.2023 12:18  
Д-р Айлин Сали, педиатър: Родителите да не започват самолечение, а да се обърнат към специалист
д-р Аилин Сали

Интервю на Дона МИТЕВА

Д-р Сали работи в УМБАЛ - Бургас. Януари, когато градът ни премина и през грипна епидемия, а голяма част от децата продължават да боледуват, тя бе любезна да отговори на част от въпросите, които всеки родител си задава.

 

- Д-р Айлин Сали, голяма част от съвременните майки са против антибиотичното лечение на децата. Сега сме във време на грип и всякакви вируси. Какво съветва специалистът?

- Имайки предвид епидемичната обстановка, е добре преди да се започне лечение да бъде доказан конкретният причинител на заболяването с помощта на съответните тестове.

При доказана грипна инфекция противовирусната терапия трябва да започне в първите 48 часа от появата на оплакванията заедно със симптоматичните средства.

Антибиотиците са предназначени за лечение на бактериални инфекции, като за тяхното приложение имат значение конкретният причинител, възрастта на детето, тежестта на инфекцията и др., и в никакъв случай не трябва да се злоупотребява с тях. Но всяка една вирусна инфекция прави организма податлив и на бактериални такива. Поради тази причина, в зависимост от състоянието на детето и при усложнени вирусни инфекции  по преценка на лекар се прилага и лечение с антибиотик .

-  Може ли с хомеопатия да се избегне лечението на грипа и настинката?

- Бих посъветвала родителите да не разчитат само на хомеопатия, а да се обърнат към своя педиатър за оценка на състоянието и лечение на детето. Най-често хомеопатичните средства, използвани като профилактика, могат да се окажат недостатъчни за лечение на определено заболяване.

-        Кога трябва едно дете да бъде спряно от училище или детска градина – още при първи симптоми на настинка ли, или когато вдигне температура?

- Разбира се, още при първите симптоми детето трябва да си остане вкъщи и да започне лечение. По този начин то ще бъде предпазено от възможните усложнения и тежко протичане. От друга страна, рискът да бъдат заразени и останалите деца в групата е по-малък.

-        Усеща ли се в Бургас липсата на медикаменти за лечение на настинки и по-сериозни заболявания при децата?

- За съжаление, да. Има липса на най-често изписваните антибиотици и симптоматични средства, което, разбира се, се дължи на големия брой заболели през последните седмици.

Моят съвет е родителите да не започват самолечение, а да се обърнат към специалист, за да получат подходяща терапия.


Анкета

Мнения

Мнения
Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от Nexo са обявени за издирване
  21.01.2023 11:39      

По разследването Nexo вече има и защитен свидетел, съобщи пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.