Понеделник, 06 Фев 2023
    
Общество

Заради ветото за Шенген: Радев води австрийския канцлер на границата с Турция

  23.01.2023 08:01  
Заради ветото за Шенген: Радев води австрийския канцлер на границата с Турция

Федералният канцлер на Република Австрия Карл Нехамер пристига на работно посещение в България по покана на българската страна.


Обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген, ще бъдат във фокуса на визитата, която е инициирана от държавния глава Румен Радев. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

На 23 януари българският президент ще посрещне австрийския канцлер на летище „Пловдив“, след което двамата ще се запознаят на място с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Румен Радев и Карл Нехамер ще посетят Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Заедно с тях се очаква да бъдат и вътрешните министри на двете страни Иван Демерджиев и Герхард Карнер.


В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев. Във фокуса на разговора на премиера Донев с Нехамер, както и на разширената среща на двете делегации, ще бъде двустранното сътрудничество и други теми от взаимен интерес.