Събота, 22 Апр 2023
    
Мнения

Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от Nexo са обявени за издирване

  21.01.2023 11:39  
Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от Nexo са обявени за издирване

По разследването Nexo вече има и защитен свидетел, съобщи пред БНТ главният прокурор Иван Гешев. Защитеният свидетел се притеснява и за сигурността си, заяви още той.

Коста Кънчев и Антони Тренчев са обявени за издирване, ще бъдат обявени и в Интерпол. Те могат да си позволят да са на приятни и топли дестинации по целия свят, заяви Иван Гешев, намеквайки за сериозните им финансови възможности. Иронично преди това главният прокурор коментира, че от разследването може да се направи извод, че конвенционалните валути не са в миналото, тъй като са установени сметки с преводи от крипто именно в конвенционална валута.

Споразумението в САЩ, сключено от Nexo, няма нищо общо с разследването за данъчни престъпления у нас и Европа. "Не знам защо у нас споразумението е нещо лошо, а в САЩ е нещо добро", коментира Гешев и посочи, че българската прокуратура, освен поздравлението, е "уведомила САЩ с информация за разследването на у нас". Той сравни ситуацията с "глоба за пресичане на червено, което не означава, че ще престанат да те разследват за извършено убийство". В този смисъл разследването у нас продължава, няма общо с констатациите в САЩ, а българските власти работят в тясно сътрудничество със службите във Великобритания.

Това е мащабно разследване, което ще отнеме време, предупреди главния прокурор и сравни разследването и за Nexo с това за Барселона, че и двете имат международен елемент, за което българските власти се нуждаят от съдействието на международните партньори, за да завършат разследването у нас, което е за пране на пари.

Иначе самият Гешев заяви, че като чуе думите "кюлчета" и "Барселона" отговаря по рефлекс, че не е наблюдаващ прокурор и не е наясно с развитието на разследванията. Въпреки това главният прокурор обяви, че разследванията са към края си и предстои да приключат в рамките на следващите седмици до месец.

Българската прокуратура и българските магистрати спазват законите до буква и точка, убеден е Гешев.

На въпрос за изказаната вчера критика от страна на американския посланик у нас Херо Мустафа, че при наложени санкции по глобалния закон Магнитски у нас няма нито едно разследване, Иван Гешев обяви това за фалшива новина. "Съмнявам се, че госпожа Мустафа го е казала, но не мога да коментирам думи на политическо лице", посочи още Гешев. Той посочи, че "Магнитски" е санкция с административен характер и няма юридическа и правна стойност не само у нас, но и според европейското законодателство. Българската прокуратура да предприеме действия на база на тези санкции би било нарушение на собственото, а и на европейското законодателство. 


Анкета

Мнения

Мнения
Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от Nexo са обявени за издирване
  21.01.2023 11:39      

По разследването Nexo вече има и защитен свидетел, съобщи пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.