Събота, 22 Апр 2023
    
Общество

Опашка за дръвчета се изви в центъра на Бургас

  21.01.2023 15:08  
Опашка за дръвчета се изви в центъра на Бургас

При огромен интерес преминава кампанията на Гората.БГ за подаряване на дръвчета. Опашка от желаещи се изви още от 13.30 часа. Освен бургазлии имаше и хора от областта, от Созопол, Поморие, Болярово. Началният час бе поставен в 14 часа след инструктаж от страна на организаторите.
15 000 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Бургас и региона ще бъдат подарени в кампанията в Бургас. Както и предния път, така и сега тя се радва на огромна популяронст. 
Подаряват се плодни - сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), махалебки (дива череша), орехи, както и липи, дъбове, явори, люляци, златен дъжд, акация, шестил (норвежки клен), и др.
Идеята е да се достигне до 3 млн. дръвчета в България, като в момента са засадени 2,2 млн. и Бургас и областта да станат по-зелени, красиви и чисти.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират, обясняват организаторите.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от Nexo са обявени за издирване
  21.01.2023 11:39      

По разследването Nexo вече има и защитен свидетел, съобщи пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.