Събота, 22 Апр 2023
    
Айтос

Медицинският център в Айтос посрещна 2023 г. с основно ремонтирана сграда и нови специалисти в екипа

  21.01.2023 11:06  
Медицинският център в Айтос посрещна 2023 г. с основно ремонтирана сграда и нови специалисти в екипа

Добър финансов резултат и много пациенти отчита за 2022 г. управителят на медицинския център
В началото на 2023 г. „Медицински център І“ ЕООД в Айтос посреща пациентите си с чисто нова визия. Няма и следа от продънените тавани, изкъртените стени, от мухъла и сивите лекарски кабинети с многогодишните соцбюра и разкривени шкафчета. Бяло и чисто е навсякъде, сякаш грижовна ръка е пипнала всяко ъгълче...

Ремонти - от входа до покрива


Свикнали от дълги години с мизерния вид на помещенията в сградата, търсим отговори за тоталната промяна от управителя д-р Феим Мурад. Оказва се, че след като през август м.г. приключил основният ремонт на покрива с 255 000 лв. общинско финансиране, ремонтите в „МЦ І“ ЕООД - Айтос тепърва започнали. "Вече със здрав, стабилен покрив, без течове, нашата основна задача беше да направим ремонт на коридорите и на фоайето. Влязохме и в кабинетите на медицинския център на втория етаж, които от течовете бяха в изключително лошо състояние. Направихме основен ремонт и изолация на северните стени, защото влагата беше проникнала в дълбочина", разказва д-р Мурад.


Специализираните лекарски кабинети в МЦ І в момента са 10, всички са след ремонт и предлагат отлични условия за работа на медиците. "Повечето от тях са с напълно променен интериор, с ново обзавеждане и оборудване, подменена е старата, почти изгнила дървена дограма. Дограмата е подменена включително и в коридорите. Чисто нови са всички осветителни тела, купени са нови климатици, нови бюра и столове", казва още управителят, категоричен, че работата по обновяването на кабинетите продължава. 

Съвременна и функционална сграда


Ако не сте посещавали центъра от месец-два, със сигурност ще се изненадате и ще останете с приятното усещане за грижа и внимание към пациентите. Сградата на центъра е неузнаваема с впечатляващо белите и гладки тавани с LED осветление, с боядисаните стени, с новите настилки и дограма, с чистите новообзаведени кабинети и коридори, с вътрешната санировка и с красиво изработените информационни табели. И в сервизните помещения промяната е тотална - нови плочки, мивки, врати, прозорци, душове, със специални отделения - за инвалиди, за пациенти и за персонала. Има медицински лица, които още си спомнят как е изглеждала поликлиниката при откриването й през 80-те години на м.в. Категорични са, че и сравнение не може да става - сега сградата изглежда далеч по-добре - съвременна, красива, функционална и уютна.

Повече пациенти, по-високи заплати


"За нас 2022-ра е една успешна година както по отношение на свършената професионална работа - обслужване, диагностика и лечение на населението, така и по отношение на многото ремонти, които се осъществиха. Променихме изцяло визията на лечебното заведение и отвън, и отвътре. Всички пациенти, които идват в центъра, виждат промяната и ни поздравяват за този резултат. Що се отнася до финансовите резултати, счетоводството работи по отчетите, които ще представим пред Общинския съвет. Но отсега мога да ви кажа, че те са добри. Можем да се похвалим и със завишаване заплатите на персонала. Виждаме каква е инфлацията и всеки се нуждае от малко повече средства. Така че успоредно с всичко, което правим, стремим се да удовлетворим и желанието на работещите в МЦ. Имаме и назначени на трудов договор санитарки в трудоспособна възраст", обяснява още управителят.

С благодарност към Общината и спомоществователите


Община Айтос отдели четвърт милион, за се осъществи първият основен ремонт на покрива от създаването на айтоската поликлиника досега. Инвестицията за видимите промени вътре в сградата пък е сбор от заделените от центъра средства и подкрепата на много спомоществователи. "Това са наши дългогодишни верни пациенти, които се отзоваха на призива ни. Закупиха много материали, необходими за ремонтите, трудът беше наша грижа. Впечатлени сме от реакцията им, от желанието да помогнат. Използвам възможността, да благодаря на всички", казва още д-р Мурад.
Ремонтирани основно са и четири санитарни възела на първия и на втория етаж, включително този за пациенти, с помещение за инвалиди. И на двата етажа има нови санитарни възли за персонала. "Истината е, че тоалетните никога не са ремонтирани, бяха в плачевно състояние", коментира д-р Мурад.
Удовлетворението идва от резултата, затова д-р Мурад е и горд и спокоен. А в „МЦ І“ ЕООД Айтос, в началото на новата година резултатът е видим. "Ние вече работим в едно нормално лечебно заведение с добра визия, което се напълни с пациенти. Имаме пациенти не само от общините Айтос и Руен. Специално в белодробния кабинет, всеки ден се записват пациенти от Бургас, от Карнобатска община, а присъствието на пациенти от Руенска община е ежедневие. Търсят нашата помощ, търсят другите специалисти. Потокът е смесен - имаме пациенти по Здравна каса и много платени пациенти", обяснява още д-р Феим Мурад.

Още специалисти в екипа на д-р Феим Мурад


Убеждаваме се, че промяната е не само във визията, но и в "съдържанието" на центъра. За да се затвори кръгът, в който пациентите могат да избират лекар-специалист, без да е необходимо да пътуват до областния град, в МЦ липсва само ендокринолог на пълно работно време. "Единственият специалист, когото чакаме в момента, и когото не съм спрял да търся от няколко години, е ендокринолог. Защото хората имат нужда от такъв специалист. Имаме разкрит ендокринологичен кабинет, имахме временно и специалист. Оптимист съм - един от колегите предстои да вземе такава специалност и се надяваме, че ще дойде да работи при нас. Така че в МЦ имаме всички медицински специалисти без ендокринолог. От две седмици тук работи един от най-добрите специалисти по детски болести д-р Филипова, дългогодишен педиатър в Дом "Майка и дете". Професионалист, известен на много майки, за чиито деца д-р Филипова дълги години е полагала грижи", разказва управителят на „МЦ І“ ЕООД.
От шест месеца в МЦ има назначен на трудов договор и очен лекар, айтозлия, специализирал в Русе - д-р Рамадан Мустафа, който преглежда всеки ден от 8.00 до 14.00 часа. Другата новост в центъра са прегледите на очния специалист д-р Окан Мурад от Очна болница - Бургас, който веднъж седмично ще бъде на разположение на айтоските пациенти в един от очните кабинети на МЦ.
Опитваме се да направим равносметка - с колко са се увеличили медицинските специалисти в МЦ, след като д-р Мурад зае поста управител - тогава, когато нямаше очен лекар, нямаше и гинеколог. "Сега кардиолозите са вече са трима, специалистите "Уши, нос, гърло" - двама, вторият работи с онкологична насоченост. Един гинеколог имаме засега в центъра - д-р Драгнева, но чакаме и втори, който ще преглежда в дните, когато д-р Драгнева не посещава МЦ. Имаме един хирург, идеята е тази година да бъде разкрит ортопедичен кабинет със специалист ортопед. И сега имаме ортопедичен кабинет, но той е към болница "Бургасмед", а не към МЦ. Искаме да си имаме наш специалист", категоричен е д-р Мурад.

Повече възможности за пациентите


В кардиологичните кабинети на МЦ работят д-р Р. Русев, д-р Ф. Шинова и д-р Асен Пенев. В белодробния - д-р Феим Мурад, В неврологичния кабинет ни посреща с усмивка д-р Стефан Симеонов, а в педиатричния - д-р Филипова. За здравето ни в УНГ се грижат д-р Веселина Пенчева и д-р М. Миков. Д-р Светлана Иванова пък всеки ден доказва професионалната си опитност в кожно-венерологичния кабинет. Д-р Мехмед Хаджимехмед приема пациенти в хирургичния кабинет. За здравето на очите айтозлии разчитат на д-р Рамадан Мустафа и д-р Окан Мурад. А д-р Сияна Драгнева очаква втори колега гинеколог в акушеро-гинекологичния кабинет.
Вече втори месец, от декември 2022 г. в МЦ І продължава традицията за безплатни прегледи от много специалисти, които идват от болница "Сърце и Мозък" - Бургас. Това са уролози, ортопеди, съдови хирурзи и гастроентеролози, които по определен график посещават медицинския център в Айтос и преглеждат напълно безплатно. За прегледите на бургаските специалисти, пациентите не плащат дори потребителската такса. "Тези прегледи засега гарантирано продължават до края на м. март т.г. Предварително се правят списъците, прегледите се извършват обикновено в следобедните часове, за да не се пречи на работата на нашите специалисти", обяснява д-р Мурад, предвид засиления интерес на айтозлии към иновацията на „МЦ І“ ЕООД - Айтос и "Сърце и Мозък" - Бургас по програма "Грижа за вас".

Лечение в домашно-амбулаторни условия
Питаме д-р Мурад и за наблюденията му на пулмолог по актуалната тема - грипа. "От многото тестове, които назначаваме - коронавируса почти го няма. Засичаме грипния вирус - тип А и В. Аз мисля, че вълната ще се засилва след една-две седмици. Много са пациентите, имаме усложнения при заболелите от грип - най-вече пневмонии и бронхеолити", казва пулмологът. Лечението завършва с успех, лекарят вече приема първите пациенти, дошли на преглед след сериозно лечение. "Аз специално провеждам болничното лечение в домашно-амбулаторни условия с венозни апликации. Пациентите съответно намират медицински сестри, които в определения час идват и правят манипулациите. Резултатите са много добри. Не се налага постъпване в болница. В болница отиват само тежки случаи с дихателна недостатъчност или болни, които имат сериозни придружаващи заболявания, като сърдечна недостатъчност, диабет и т.н" , казва д-р Мурад. И ни показва дневния стационар, за който са отделени вече две помещения с кушетки. На пациентите се правят вливания на венозни антибиотици, хората стават, тръгват си и са много доволни. Защото си спестяват стреса и непредвидените харчове, и са под непрекъснат лекарски надзор.
"Да си пожелаем новата година да е по-здрава за всички нас, по-спокойна за медиците в МЦ І и за всички пациенти. Предвид новите условия и новите колеги, убеден съм, че 2023 г. ще е по-добра и успешна за доболничната помощ в Айтос", казва ни д-р Феим Мурад, а ние вече вървим през ослепително бялото фоайе към входа, над който, в унисон с всички промени тук, виждаме и чисто новата табела на „Медицински център І“ ЕООД - Айтос. 
НП


Анкета

Мнения

Мнения
След лидерската среща: Няма изгледи за правителство
  20.01.2023 14:30      

Половин час продължи организираната от председателя на БСП Корнелия Нинова лидерска среща в опит