Петък, 21 Апр 2023
    
Мнения

След лидерската среща: Няма изгледи за правителство

  20.01.2023 14:30  
След лидерската среща: Няма изгледи за правителство

Половин час продължи организираната от председателя на БСП Корнелия Нинова лидерска среща в опит за съставяне на правителство с третия мандат. На не присъстваха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от "Български възход". 

Празни останаха местата в залата на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане".

Въпреки безпрецедентния по рода си разговор, по всичко личи, че няма шансове за кабинет и се отива на нови избори. А, какво ще се случва след тях? За пръв път Бойко Борисов допусна вариант за експертно управление с БСП, макар и не с този мандат.

Лидерът на ГЕРБ подчерта и пред Нинова, че конгресът на партията го е задължил да не прави коалиция с БСП. "Но БСП много се промени. Аз ще разговарям с колегите, защото това не би трябвало да бъде спирачка за някакво техническо и експертно, програмно или каквото и да било правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим, но с присъствието си изразявам уважение към вашите избиратели и към вас, които сте избрани от тях", каза още Борисов.

Очевидно днес спираме още на първата точка. Нито за коалиция сме говорили, искахме да видим дали има мнозинство за правителство. От вашите изявления и от отсъствието на колегите разбирам, че такова няма. Благодаря ви, че бяхме тук, говорихме и мъдро споделяме вижданията си. Въпреки различията, които имаме", заяви в края на срещата Корнелия Нинова.

С пълното разбиране, че сме различни политически и идеологически и ще останем такива, пред нас в момента стоят по-важни въпроси за България", заяви Нинова при откриването на срещата.

"Изненадани сме, че ги няма председателите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и ще ви кажа защо сме изненадани. Готвейки се за тази среща, направихме анализ на програмите и публичните заявления на партиите. И извеждаме напред 4 въпроса, които ги има в програмите на всички - законите по Плана за възстановяване, бюджета за 2023 г., приемане на България в Шенген и съдебна реформа. Търсихме това, което може да ни обедини, а не да ни разделя", добави лидерът на БСП.

"Липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България. Дали този разговор ще доведе до конкретно решение за съставяне на правителство - това е друг въпрос. Ще завърша с призив, че ако има желание ще се намери начин, а ако няма желание, тогава ще се намери причина", подчерта Корнелия Нинова.

"Начинът, по който беше отправена поканата ни задължаваше да се явим. Вие казахте, че ще дойдем ако сме мъже. Така, че поканата беше задължаваща. Но аз приветствам вашия опит да говорим как виждаме следващите месеци и година", заяви от своя страна Бойко Борисов.

Той заяви, че е убеден, че ще отидем за пети път на избори и след това пак същото ще се говори. "Ако на този формат не се изговори предварително как може да бъде структурирано работещо правителство. Преди беше модерно да се говори за изолация на ГЕРБ, но днес ги няма вашите коалиционни партньори отпреди месец - партията на Промяната и ДБ. Нашите правителство, което Габровски предложи не му достигнаха само петима депутати. Защото този разговор, за който заслужавате поздравление за куража да го предизвикате, той просто не беше проведен преди. На нас не ни стигна мъдрост, сила и воля. Както се я подкарали с този добре работещ парламент, а в същото време не може да се излъчи правителство", заяви още Бойко Борисов.

Нашата предизборна кампания протече в духа на това, че държавата се намира в множество кризи. Нито една от тях не може да бъде решена без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от три години. От 2016 ДПС призоваваме за нормалност в политиката, което за нас значи диалог между различните партии, между власт и опозиция. Но насреща виждаме ултиматуми с червени линии противопоставяне", подчерта от своя страна Мустафа Карадайъ, който оцени срещата като важна и необходима. Явно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори и това се доказва от липсата на колегите тук, изтъкна още лидерът на ДПС.

„При нови избори най-вероятно отново две партии няма да са достатъчни за кабинет, така че отново трябва да има диалог, с такива червени линии и противопоставяне няма как той да бъде осъществен“. От тази гледна точка тази среща и тези заявки, които слушам от сега, са добри предпоставки, но трябва да има консенсус за правителство, не само за политики. За бюджета за 2023г. ние вече казахме, че сме готови да работим, но предсрочният популизъм поставя под риск понякога финансовата стабилност в държавата и е по-добре да се съобразим с това, което произвеждаме, защото 15 млрд. дълг на година е сериозна цифра, след което възниква въпроса кой ще го връща. За Шенген нашата позиция е ясна, а за правосъдната реформа – от няколко години отговорността е на ДПС, много хора говорят за такава реформа, но не правят никакви действия“, коментира още Карадайъ.

Председателят на "Български възход" Стефан Янев определи лидерската среща като важна, но малко закъсняла. "Дори да отидем на избори, този диалог е необходим", коментира той. Янев посочи, че към думата диалог би добавил още една - взаимодействие. "Политическото взаимодействие е призвано да решава проблемите на българското гражданско общество", коментира той.

Още в четвъртък четири парламентарно представени партии заявиха, че не биха подкрепили правителство с мандат на левицата. Това са ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Възраждане" и "Демократична България". Едва три партии обявиха, че ще се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за обща лидерска среща това са ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход".

От "Продължаваме Промяната" заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на левицата. Съпредседателят на формацията Кирил Петков обяви, че ПП няма да присъстват на общата лидерска среща. 

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви, че са получили покана от БСП за лидерската среща и заяви, че няма да отидат, защото не виждат смисъл от нещо подобно, искат двустранни разговори. Убедени са, че правителство с третия мандат няма да има.    

Източник: Дарик


Анкета

Мнения

Мнения
Димитър Николов определи „Нексогейт“ като политически пирамиди, зад които стоят криптофараони
  19.01.2023 12:14      

"Нексогейт" е от мащабите на "Панамагейт". Някои се опитват да заметат темата