Петък, 07 Апр 2023
    
Созопол

Най-бърз в Созопол бе Стелиян Илиев

  06.01.2023 13:55  
Най-бърз в Созопол бе Стелиян Илиев

Богоявленският кръст по традиция беше хвърлен в морето от Отец Димитър, който тази година преди ритуала пръв влезе и освети водите.

Сред 20-те смелчаци най-бърз бе 29-годишният Стелиян Илиев, който извади кръста от морето. Той е от Созопол и е преподавател по физическо възпитание в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в града и вади богоявленския кръста за трети път.
По созополска традиция първият уловил кръста го разчупва на две и хвърля отново едната част още по-навътре в морето. Вторият „спасител“ на Светия кръст бе 18-годишният Димитър Каракачанов, който също е созополчанин. Ритуалът приключи с мъжко хоро във водите на Черно море.

Тази година освен българи, в него се включиха трима украинци и един австралиец. Най-младият участник бе 17-годишен, а най-възрастният – на 47. Всички те получиха парични награди от Кмета Тихомир Янакиев за своето участие, като първенците Стелиян и Димитър получиха най-големите награди.

Днешният Йордановден в Созопол започна с литургия, водосвет и литийно шествие от храм "Св.вмчк Георги Победоносец" до централния плаж, където да почетат традицията се бяха събрали десетки жители и гости на града. В честванията се включиха кметът Тихомир Янакиев, зам.-кметовете на Община Созопол, общински съветници и общественици.

С приветствие към присъстващите се обърна кметът Тихомир Янакиев, който пожела на всички най-вече здраве и честити празника на всички именици.

Обръщение към миряните отправи и отец Димитър, който пожелава вяра, упование и надежда. „За да живеем в един по-добър свят, трябва да загърбим собствения си егоизъм, да умеем да „влизаме в обувките“ на своите близки, които Бог ни дарява в дневния ни път. Нека Божията милост, радост и благоденствие да бъде във всеки един дом“, допълни той.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Собственикът на Гъбката- Ралф Сабах: Едри момчета ме заплашваха с думите: „Мангал, махай се, ще ти счупя главата!“
  05.01.2023 15:51      

Подал съм жалба в полицията и прокуратурата да се установят кои са те, чух, че били боксь