Четвъртък, 06 Апр 2023
    
Бизнес

По празниците: неработещи кодове за отстъпка при пазаруване, фалшиви стоки и още куп нередности

  05.01.2023 10:20  
По празниците: неработещи кодове за отстъпка при пазаруване, фалшиви стоки и още куп нередности

Неработещи кодове за отстъпки при пазаруване през Интернет, фалшиви стоки, непредоставяне на инструкции за употреба на електрически уреди и съмнение за опасност, маркиране на артикули с намалени цени на редовните им цени. Това са част от проблемите, с които са се срещнали последователи на онлайн платформата „Ние, потребителите“ при покупките покрай отминалите коледно-новогодишни празници, разказа основателят на проекта Габриела Руменова.

Когато потребителите установят, че предоставеният индивидуален код за отстъпка от 10% или 15% не действа и се възмутят с коментар в страницата на търговеца в социалната мрежа, негов представител се извинява и му дава глобален код за отстъпка от 1%. Понякога новата „оферта“ е придружена с обяснението, че първоначално изпратеният индивидуален код не действа за някои категории продукти. Или че код, какъвто потребителят е въвел, нямат. В подобна ситуация следва да бъдат изяснени първоначално обявените официално от търговеца условия за предоставяне и ползване на кодовете за намаление на цената. При неспазването им от негова страна е налице нелоялна търговска практика, която следва да бъде санкционирана и забранена от Комисията за защита на потребителите.

„Масово инструкциите за употреба на техниката са на китайски, както се оказа и за закупения от мен вакуум масажор“, разказва потърпевша. Тя се оплаква от липса на указание, че няма стоп копче и при изпробването на уреда едва не изгорила дъщеря си, като уточнява, че цената му не е никак ниска – 70 лв. „Като им се оплаках, веднага намалиха цената наполовина. Много органи и никой не гледа. Поисках тест, но не ми се полагало да го отворя“, споделя още дамата. За безопасността на електрически уреди трябва да следи Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, а за спазване на законовото изискване за предоставяне на инструкции на употреба на български език отговаря Комисията за защита на потребителите.

Друг сигнал е свързан със закупуване през Интернет на парфюм за над 100 лв., който се оказва менте, а търговецът отказва всякаква обратна връзка с клиента си. След съдействието на експертите от „Ние, потребителите“ парите бяха възстановени само за ден. Ако човек закупи фалшиви стоки, следва да сигнализира органите на реда и Патентно ведомство, при съмнение за опасност на козметични продукти – Министерството на здравеопазването, а при нелоялни търговски практики – КЗП.

Постъпили са и оплаквания за недействителни намаления, липса на промоционални артикули, по-високи цени на дадени стоки в онлайн магазина на търговец в сравнение с физическите му обекти и др.

На потребителите бяха дадени безвъзмездно насоки и помощ в комуникацията и подготвянето на писмени жалби до търговците за уреждане на казусите.

А имаше и един пример за добра практика, която четири млади момичета споделиха с нас.  Спонтанно решили да посрещнат новата година в Сливен, запазили като на шега къща за гости и макар да тръгнали със съмнения, останали приятно изненадани, когато видели, че домакините ги чакали на гарата, а в къщата на масата имало приготвени за тях напитки и храна.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения