Петък, 07 Апр 2023
    
Несебър

Над 40 смелчаци за светия символ в Несебър

  06.01.2023 13:51  
Над 40 смелчаци за светия символ в Несебър

Богоявленският кръст в Несебър тази година бе спасен от Митко Валентинов Митев, на 19 години, от  Несебър. В морските талази днес се хвърлиха над 40 мъже на различна възраст.

На 6 януари православната църква отбелязва един от най-значимите църковни празници, свързани с вярата в животворната и обновителна сила на водата –Богоявление.

По традиция в Несебър се извършва ритуално хвърляне на кръста в морето. Събитието отново привлече много  хора, които се събраха, за да почетат празника и да наблюдават изваждането на свещения символ от  морските води.

„Пожелавам на всички здраве и една добра и успешна година. Поздравявам имениците! Честит празник!“-    обърна се кметът Димитров към многобройните граждани.

Тържественият акт бе предшестван от литургия, отслужена в църквата „Св. Успение Богородично” и литийно шествие до брега, откъдето бе извършен богоявленският  ритуал.

Кръстът в Равда бе спасен от  осемнадесетгодишния Георги Маноилов- ветроходец от ОВК – Несебър, който изпревари други  28 мъже и момчета.

Според православната традиция  6 януари е посветен на водното кръщението на Исус Христос в  свещената река Йордан. Йордановден е един от най-тачените християнски празници, свързани с поверието за силата на благословенията за тези, които се престрашат да се хвърлят в студените януарски води на морето, за да докажат вяра, мъжество и смелост.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Собственикът на Гъбката- Ралф Сабах: Едри момчета ме заплашваха с думите: „Мангал, махай се, ще ти счупя главата!“
  05.01.2023 15:51      

Подал съм жалба в полицията и прокуратурата да се установят кои са те, чух, че били боксь