Петък, 07 Апр 2023
    
Айтос

В Айтос: Победоносно светия символ вдигна 20-годишният Даниел

  06.01.2023 12:15  
В Айтос: Победоносно светия символ вдигна 20-годишният Даниел

Най-младият смелчага беше на 14 години, най-възрастният - на 70

 

Стотици айтозлии и гости на Айтос тази година дойдоха на Богоявленския водосвет пред параклис "Св. Йоан Кръстител" в парк "Славеева река". По-рано, по традиция празничната Св. Литургия беше отслужена в параклиса от енорийски свещеник Ромил Георгиев.
След водосвета, о. Ромил и кмета Васил Едрев поведоха 11 мъже към специално приготвения бент на Славеева река. Най-младият сред тях беше 14-годишен, най-възрастният - на 70. С празнична надежда за здрава година, айтозлии аплодираха най-бързия сред тях - 20-годишния Даниел Господинов. Минута беше необходима на Даниел, за да вдигне победоносно кръста.

20-годишният младеж се занимава със семеен бизнес в Айтос. За трети път скача за кръста, за първи път го спасява. Широко усмихнат Даниел прие поздравите на кмета Васил Едрев и на о. Ромил. Добра, успешна и здрава година бяха пожеланията му за Айтос. "На айтозлии пожелавам здраве, щастие, късмет и много да се обичат", заяви веднага щом хвана кръста младият смелчага.
"Дай боже тази традиция да пребъдва във вековете. Да се раждат здрави е енергични айтоски дечица, които да поддържат българския дух и българщината. Бъдете живи и здрави и на Многая лета!", поздрави айтозлии о. Ромил. Малко по-късно, в Етнографския комплекс "Генгер", кметът Васил Едрев честити новата година и Йордановден на гражданите и имениците, и благодари на о. Ромил и на скочилите за кръста, че продължават Богоявленската традиция в Айтос.

Отец Ромил освети знамето на 11 Айтоска дружина, чийто реплика грижливо се пази в Община Айтос и се изнася само на национални празници. Знамето-реплика за освещава за първи път, осветени бяха и знамената на VІ Ученически гвардейски отряд на Средно училище "Христо Ботев" и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Айтос. Знамената изнесе строоят на гвардейците от VІ Ученически гвардейски отряд. Както винаги присъствието на айтоските гвардейци с ръководител Николай Матев придаде изключителна тържественост на празника.

Градоначалникът лично поздрави 11-те смелчаци и им връчи парични награди. Празникът продължи с трапези, наздравици и дълги хора.

В неделя, на 7 януари, Ивановден, айтозлии ще честват и патрония празник на храм "Св. Йоан Кръстител" със Света Литургия и благопожелания за имениците.

НП


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Собственикът на Гъбката- Ралф Сабах: Едри момчета ме заплашваха с думите: „Мангал, махай се, ще ти счупя главата!“
  05.01.2023 15:51      

Подал съм жалба в полицията и прокуратурата да се установят кои са те, чух, че били боксь