Сряда, 05 Апр 2023
    
Бургас Мнения

Общинският съветник Костадин Андонов: Общинска полиция трябваше да въдвори ред, когато 70 търговци спорят кой е пръв

  04.01.2023 16:15  
Общинският съветник Костадин Андонов: Общинска полиция трябваше да въдвори ред, когато 70 търговци спорят кой е пръв

Останах омерзен, че по този начин се случват нещата

 

Щом за детските градини може да се подават заявленията електронно, защо и за обектите да не става така

 

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

 

Общинският съветник от Движение България на гражданите  Костадин Андонов вчера се опитва да присъства в ЦАО „Зора“, за да види как се приемат документи за преместваеми обекти в Морската градина.

Оказа се, обаче, че е нежелан там. Той напуска мястото на териториалната дирекция, където на вратата заварва над 60 души търговци да се опитват да докажат, че са дошли първи и имат правото да подадат първи документи.

 

Вижте неговия разказ за това, което се е случило

 

- Г-н Андонов, какво се случи вчера в ЦАО „Зора“?

- С мен се свързаха граждани, ползващи обекти, като се оплакаха, че според наредба първият по време е пръв по право и аз реших да видя каква е ситуацията с подаването на заявления. Помолиха ме като общински съветник да следя за процедурата и прозрачността й.

В годините назад постоянно са ставали панаири. Има женички, които чакат от 3 часа сутринта, влизат някакви едри момчета и ги пререждат. Аз отидох и заварих в коридора 60-70 души и всеки викаше: „Аз съм първи!“. На вратата имаше две едри момчета, поисках да вляза при сътрудника на Дубаров. Те ми попречиха и опитаха да не ме пуснат. След две минути пристигна г-н Дубаров, когото аз първи път виждам, не го познавам, не съм работил с него.

В този момент тези две момчета решиха да се бутат и да пуснат документи първи.

За коя позиция кандидатстваха те?


Не знам, не стана ясно. Тогава Дубаров заяви на всички да излизат, като се възмути от ситуацията и заяви, че ще извика и полиция. Аз му казах, че съм общински съветник. Той се обърна към мен и заяви: „Какво като си общински съветник! Аз си имам приемен ден. Тогава ще дойдеш и ще говорим!“ Може човекът да е бил афектиран от ситуацията и ни каза да излезем всички. Напуснах, няма какво повече да стоя.

Останах омерзен от цялата история, че по този начин се случват нещата в четвъртия по големина град и питам: Къде беше общинска полиция да въдвори ред? Представете си и Вие да чакате от предната вечер, но да дойде някой и да Ви заяви: „Не, не чакате, аз съм първи!“. Имаше хора на по 60 години, те не могат да се опълчат на по-едри мъже. Категорично повтарям, че там трябваше да е общинска полиция и да има ред.

- Все пак обаче Общината работи по Наредба, която Общинският съвет изготвя и към този момент правилата са такива?

- Да, и ние имаме някаква вина и трябва да я променим. Сега видях с очите си какво е и ще се съберем колеги общински съветници и ще я променим. За места в детските градини може да се подават документи по електронен път, а тук защо да не е така? Нещо куца и това го видях.

- Случая с Гъбката, наясно ли сте с него?

- Този човек (бел. ред. - Рауф Салбаг) го видях за първи път, той спореше и пререждаше с другите две момчета, не ги знам за какво участваха те. Между тях беше диалогът. Но като цяло това, което се случи, беше абсурдно. Не разбирам защо г-н Дубаров не извика полиция, след като знае, че тези проблеми ги има на всеки три години в началото на януари. Имаше хора, които бяха изтикани и си мълчаха.

Останах със съмнения, че по този ред се случват разни непрозрачни неща. Тръгнах си, защото не искам да влизам в конфликти. Аз отидох по искане на граждани и всеки път е този панаир. Ако знаех, че така ще се случи, щях да отида и с друг колега общински съветник. Останах изненадан от всичко това.

- Какви ще са вашите следващи действия?

- Ще подготвим питане до администрацията дали процедурата е спазена и ще подготвим промяна в Наредбата.


- Първият по ред - първи по право, не се оказва удачна формула, така ли?

- Не, защото един търговец може да стопанисва един обект 12 години и да го разработи този бизнес и да дойде друг и да ти го вземе наготово. Виждат някакви хора, че това място е апетитно, набелязват си го и ти го взимат. Явно Салбаг се е притеснявал тези, които бяха преди него, да не вземат неговия обект.

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Сотир Сотиров: Чрез компютърни симулации можем да управляваме бъдещото развитие на Бургас
  02.01.2023 17:16      

„Крайно време е да спрем да сме експерти по всичко и да започнем да разчитаме на те