Петък, 07 Апр 2023
    
Бургас

Професор в областта на мъжкия стерилитет вече е част от Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас

  04.01.2023 10:08  
Професор в областта на мъжкия стерилитет вече е част от Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас

Закупен е и апарат за компютърен анализ на репродуктивното здраве на мъжа

 

Известен учен в областта на мъжкия стерилитет вече е част от Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас. Това е проф. д-р Петя Цветкова, доктор на медицинските науки, която има повече от 200 научни публикации в областта на мъжкото репродуктивно здраве. Автор е на книги и научни ръководства за връзката между мъжкото безплодие и определени заболявания – вродени заболявания на мъжката полова система, възпалителни заболявания на простатната жлеза, клинични и биологични фактори, влияещи върху репродуктивния процес на мъжа. Проф. Цветкова е преподавател по физиология в Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Целият й професионален път е посветен на изследвания в областта на мъжкия стерилитет, а преди да вземе решение да се премести окончателно в Бургас, е била професор в Българската академия на науките.

„Върху мъжкото репродуктивно здраве влияят много фактори, сред които биологичният, клиничният, както и тези на околната и професионалната среда, йонизиращи лъчения – например от компютри и смартфони“, обяснява проф. Цветкова. Заедно със свои студенти тя участва в научен проект за изследване на медико-биологичните, социално-психологическите и демографските фактори на безплодието в Бургаски регион. В Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас, известно още като ин-витро център, тя се занимава именно с мъжката част на стерилитета, на която по съвременни проучвания се дължат 40-50% от случаите на безплодие в семейството.

„Съветът ми към всички двойки с подобни проблеми е изследването първо да започне от мъжа, с една спермограма. Това изследване е бързо, неинвазивно и щадящо, включително и финансово. Едва след като се провери мъжкият фактор, може да се започне с изследванията на жената, които са много по-скъпи и сложни“, обяснява проф. Цветкова. За съжаление, все още в българското общество битува мнението, че за стерилитета е виновна жената, а голяма част от мъжете трудно се подлагат на изследвания. „Много от тях бъркат сексуалното здраве с репродуктивното здраве, а това са две различни неща. Един мъж може да няма никакви проблеми с половия акт, но сперматозоидите му да нямат нужните оплодителни качества. И е трудно да му обясниш, че „стреля с халосни патрони“. А преди да се пристъпи към ин витро, задължително е да се постави навременната диагноза, подходящия терапевтичен подход за решаване проблемите за инфертилитета и на двойката да бъдат спестени много финанси и травмиращи процедури“, убедена е проф. Цветкова.

УМБАЛ Бургас закупи и високотехнологична апаратура за компютърно асистиран спермален анализ – CASA. С помощта на камера, специализиран софтуер заснема много зрителни полета и се прави детайлна оценка на мъжката полова клетка. Освен подвижността и концентрацията на сперматозоидите в семенната течност, се оценява тяхната морфология, жизненост, наличието на ДНК-фрагментация. Това позволява да се направи цялостна и изчерпателна оценка на оплодителната способност на пациента, включително чрез графики и визуален материал, което води до поставяне на точна диагноза и последващо адекватно лечение.

 

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Собственикът на Гъбката- Ралф Сабах: Едри момчета ме заплашваха с думите: „Мангал, махай се, ще ти счупя главата!“
  05.01.2023 15:51      

Подал съм жалба в полицията и прокуратурата да се установят кои са те, чух, че били боксь