Вторник, 28 Мар 2023
    
Бизнес

Парите за солари на покрива тръгват до два месеца

  27.12.2022 13:45  
 Парите за солари на покрива тръгват до два месеца

От края на февруари догодина домакинствата ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ за поставяне на слънчеви инсталации за топла вода и производство на ток. Парите – 59,8 млн. лв., се осигуряват по плана за възстановяване, а Министерството на енергетиката публикува насоките за кандидатстване.

Според тях хората могат да искат пари само за едно от двете съоръжения. Максималният размер за соларна инсталация за гореща вода е 1960,83 лв., а за слънчев панел - не повече от 15 000 лева. В тези стойности е включен и монтажът. Процедурата по подаване на документи ще е изцяло електронна на адрес eumiss2020.

Тази мярка е само за физически лица, които са собственици на поне 51% от имота. Ако имат и съсобственици, трябва да покажат документ, че те са ги упълномощили да кандидатстват. Освен това, ако става дума за апартамент в жилищна сграда, трябва да се вземе и съгласие от всички съседи. Тази мярка цели да подпомогне само хората, които се отопляват или подгряват вода по неефективен начин, т.е. досега са го правили с печка, котел, камина на дърва или въглища или с електричество.

Жилището трябва да е основно за кандидата. Няма ограничения каква да е площта му, нито колко човека живеят в него. Трябва само да е в рамките на населено място и за него да са платени данъците към момента на кандидатстването. Не може на този адрес да е регистрирана фирма.

Слънчевата инсталация трябва да произвежда ток само за собствени нужди. Изисква се устойчивост на инвестицията за 3 г.

Според текста на насоките кандидатите трябва да докажат, че имат издадено разрешително за изграждане на фотоволтаична инсталация на покрива. Според сега действащия Закон за устройство на територията това е дълга процедура и отнема поне няколко месеца.

За да се отпуши процедурата, миналата седмица депутатите от парламентарната регионална комисия гласуваха на второ четене да отпадне изискването за строително разрешително за соларни инсталации до 10,8 киловата и те да се монтират чрез уведомителен режим.

Поправката в закона бе планирана за гласуване в пленарната зала на парламента за петък като четвърта точка, но пренареждането на дневния ред я отложи за след коледно-новогодишната ваканция на депутатите.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и