Вторник, 28 Мар 2023
    
Бизнес

Без търговия:Складовете пълни до краен предел със зърно

  27.12.2022 09:42  
Без търговия:Складовете пълни до краен предел със зърно

Няма освободени свежи пари: 80% от производителите не са готови за кампанията в края на януари

 

Дона МИТЕВА

 

Складовете на зърнопроизводителите пращят по шевовете – пълни са до краен предел. В момента няма никакъв износ. Няма заявени никакви кораби и за следващите месеци. Вътрешна търговия - никаква. Така описва сектора Илия Проданов, зам.-председател на Националното сдружение на зърнопроизводителите и производител от региона.

Не е ограничен и вносът на слънчоглед и друго зърно от Украйна – това, за което настояваха от сектора. „2/3 от всичкия слънчоглед на Украйна е у нас. Това рефлектира върху целия бранш. Страдаме от този внос не само ние, но и колегите ни в Румъния и Полша. Но понеже няма никакви ограничения, не ни остава нищо друго, освен да чакаме украинското зърно да свърши“, коментира младият фермер.

От бранша правят сметки, че до месец - месец и половина на украинците при този темп на износ ще им свърши зърното и тогава се надяват да се отпушат местните пазари. Но какви ще са цените – никой не се наема да коментира.

Заради това, че няма освободени свежи пари от продажбата на българско зърно, над 80% от зърнопроизводителите нямат финансова готовност за кампанията в края на януари - началото на февруари. „Никой не е купил тор, а торът всеки ден скача. Въглеродният данък, който се налага, основно се отразява върху цената му. Нямахме пари да си купим когато бе по-евтин. Сега, като стане още по-скъп, болшинството ще теглят кредит, за да купят“, казва той.

Никой земеделец от региона няма задължения по ренти. По един или друг начин всеки се е изплатил. „Над два милиарда и половина са раздадени под формата на ренти в страната. Средната рента е над 60 лева по статистика“, казва Проданов, допълвайки, че всяка година рентите се повишават. От това и от скъпите препарати и техника – печалбите изчезват.

„Тази година ми се струва, че няма да има печалба. Счетоводно може и да излезе такава, но реално, като се сметне повишаването на разходите за следващата година, като към това се добави и това, че не се знае на каква цена ще се продава – може да се излезе и на минус“, обяснява Проданов.

На този етап повишението на цените на семената за пролетната кампания е между 30 и 35%, толкова е и на препаратите.

„Чакаме да свърши украинското зърно. Няма лошо – нека да го продават, но то е произведено при съвсем други разходи, без изпълняване на изискванията на Европейския съюз. То е по-евтино. Там ползват торове, които не плащат въглероден данък, съответно далеч по-евтини. Няма как ние да бъдем конкурентни на един и същи пазар. Това не е икономическа среда за нас. Враждебна е“, обобщава Проданов.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и