Събота, 25 Мар 2023
    
Бургас

Пресечна точка: Ловци и туристи в спор чия е гората

  24.12.2022 16:45  
Пресечна точка: Ловци и туристи в спор чия е гората

Туристически водачи настояват ловците да съгласуват излетите си с тях

 

Дона МИТЕВА

Владимир Димитров от „Зелена Странджа“ се оплака в социалната мрежа, че му се е наложило да отдели цял ден, за да ходи до полицията в Созопол и писмено да се обяснява. А проблемът, по който е давал обяснения, е конфликт с ловците.

Димитров написа: „Аз, като професионален планински водач на „Зелена Странджа“, отделям много време през ловния сезон, за да търся телефони и да правя уговорки с ловци, но много други туристи не го правят (според мен не са и длъжни).

Гората по време на лов не е затворена и наистина е опасно.

Председателят на ловната дружинка в село Росен се оплакал от мен, че преди 2 седмици съм му се обадил по телефона да го питам, дали на 10 декември ще ходят на лов и ако ходят, как да направим, че да не се срещаме в гората, защото и ние тогава имахме поход в този район.

Господин К. Т. се е почувствал с нарушени права, защото присъствието на група туристи в гората можело да му попречи да убива животни, а той си бил платил за това!

В крайна сметка този ден не се срещнахме, защото след като знаехме и ние, и те кой къде и кога ще ходи, ние се позабавихме да влезем в гората, те поизбързаха да приключат с лова и си мислех, че всички са се прибрали доволни.

Съгласуване с ловците правя за всеки един наш поход и досега все сме се разбирали. Толкова години нямах случай ловец да се жалва срещу мен в полицията, че му преча да ловува.

Този случай повдигна отново нерешения на национално ниво въпрос за конфликта между туристи и ловци в гората, който аз лично неведнъж съм поставял и съм давал предложения за решаването му.

Недопустимо е на една територия да се провеждат животозастрашаващи дейности, какъвто е ловът, и по същото време достъпът до тази територия да е свободен. Да се разчита единствено на случайността и късмета, че там няма да има други хора (туристи, гъбари, влюбени, кучкари, иманяри, бежанци и т. н.) не е решение“.

За гледната точка на ловците потърсихме Невен Каравасилев, председател на ЛРД „Лебед“ в Бургас, който започна разговора подчертавайки, че той самият е страстен турист и уважава това, което правят в „Зелена Странджа“ и е фен на Владимир Димитров, както и с декларацията, че наистина гората е на всички. Коментарът на Каравасилев се опира на Закона да горите.

„Всичко е така, както Владимир Димитров го е написал, но това е половината истина. Важно е хората да знаят цялата. Той противопоставя една група хора срещу друга, което не му прави чест. Още повече, че говорим за човек, който се е посочил като професионален водач, но преди да е планински водач, той е инженер лесовъд и бивш директор на ПП „Странджа“. И като такъв ясно и точно трябва да е чел законите на България“, коментира Каравасилев.

Това, че гората е национален ресурс, е факт, така както неоспорим факт е и това, че ловците ползват гората от 1 октомври до Нова година – три месеца. През останалите 9 месеца няма проблем. После те са в гората събота - неделя и официалните празници. За всеки групов лов те изготвят графици, които се изпращат за утвърждаване до директора на Държавното горско стопанство, на чиято територия се намира теренът за ловуване. Той от своя стана, след като ги утвърди, ги препраща за информация в Регионална дирекция по горите.

„Всяка една дейност в горските територии трябва да има документ за разрешение за нея. Има термин в Закона за горите – „Достъп до горските територии“, подчерта Каравасилев, давайки пример с различни дейности. И продължи: „Единствените хора, на които не им се търси никакъв достъп до горски територии, са туристите.

Когато става дума за групи туристи, организаторите са длъжни най-малко в 14-дневен срок преди провеждане на мероприятието да подадат молба до съответната РДГ, в която да се посочи маршрут на движение, кой ще води групата, кой ще обезпечава от пожароопасните действия. В седемдневен срок от РДГ трябва да разрешат или откажат.

Има още нещо по закон: организаторите са длъжни да имат съгласието и на собственика на земите или горите и на стопанисващия съответните терени“, обясни Каравасилев.

Ловците посочват също, че от „Зелена Странджа“ и от „Насам - натам“ маркират маршрути без да питат никого. Те се чувстват засегнати от твърдението на Владимир Димитров, че „си плащат да убиват“.

„Това твърдение освен че е грозно, то е и невярно – ние не плащаме да убиваме, плащаме да сме в гората. Ежегодно разселваме, специално говоря за ЛРД „Лебед“, над 2000 птици в дивата природа. Ние не сме нито убийци, нито разбойници. Самият факт, че носим оръжие, означава, че сме преминали през всякакви проверки.

Пак подчертавам: всяко едно такова действие, като това на „Зелена Странджа“ трябва да бъде съгласувано с държавната структура и с нас. Никога не сме отказвали, водени от факта, че гората е на всички. Ловът е три месеца в годината, за този период могат да се намерят други маршрути извън ловните полета“, каза ловец номер едно в региона.

Що се отнася до това, че в оплакването на Димитров е визиран председателят на ловната дружинка, Каравасилев обясни, че дружинката не е юридическо лице. „Договорите за стопанисване на съответните предоставени ловни стопански райони се сключват с ЛРД по чл. 30 от Закона за лова. Няма какво да се търси председателят на ловната дружинка, защото в правния мир такова лице няма. Има сдружение“, заключи той.

Каравасилев също е съгласен, че има пропуски в законодателството, но пък изтъкна и това, че наличното трябва да се спазва.

И вместо обвинения, да се търсят оптималните варианти за удовлетворяване желанията и потребностите на различните групи от хора.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и