Сряда, 22 Мар 2023
    
Созопол

Кметът на Созопол се срещна с жителите на Черноморец

  21.12.2022 17:58  
Кметът на Созопол се срещна с жителите на Черноморец

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев се срещна с жителите на Черноморец, на която бе коментиран доклада на Института по океанология към БАН, чиито специалисти в продължение на почти една година обследваха залива на Черноморец, съобщиха от пресцентъра на общината. Част от доклада бе представен от кмета Росен Деспов, като в общи линии заключението е, че отрицателният ефект от построяването на пристанищното съоръжение в  Черноморец върху плажната ивица и залива е необратимо.

Документът не представя препоръки за бъдещи действия.

Тихомир Янакиев насрочи тази среща, за да обясни на жителите на крайморското градче, чиито поминък е основно туризъм, какво ще предприеме Общината, за да се реши този сериозен проблем. Той обясни, че е разговарял със специалисти, от които очаква до 2-3 месеца отговор за това какво може и трябва да се направи и колко ще струва. Той заяви, че ще направи всичко възможно да осигури средствата, които са необходими.

Ще бъдат направени нови експертизи, които ще дадат решение как да се спре процеса на ерозия на брега и да се възстанови предишното му състояние. Той обаче подчерта, че това ще стане само по законния ред и след категоричното решение на специалистите.

„Нужно е решението да е технически грамотно. При строителството на пристанището не е имало екологична оценка, тъй като проектът е бил за ремонт, а не за строителство на ново съоръжение. Ето защо сега се получава такъв проблем. Сега ще го направим законно“, каза Янакиев.

Беше повдигнат и въпроса за новата автоспирка в Черноморец. „Старата спирка е построена през 1973г. и от тогава е имало 12 кмета, които са обещавали нова. Сега я правим. Основната ни грижа са пътниците, които трябва да има къде да се подслонят.“ Това обясни кметът на Черноморец Росен Деспов. Той допълни, че съоръжението ще е готово през януари.

Жителите на Черноморец поискаха още велоалея на пътя Черноморец – к-г „Градина“. Иванка Хльостарова, директор на Дирекция „Устройство на територията, инвестиционна политика, екология и проекти“ в община Созопол съобщи, че е възложено изработването на проект за ремонт на пътя, в който са включени велоалея и пешеходна зона.

Коментирани бяха и бъдещите ремонти на улиците „Пушкин“, „Г. Кондолов“, „Велека“ и „Родопи“, които ще бъдат направени в началото на следващата  година. Заявено бе и, че в Черноморец ще има и подземни контейнери и такива, за разделно събиране на отпадъците. Това ще стане след като Общинския съвет гласува изграждането на инсталация за сепариране на отпадъци, която ще е извън клетките на сметището.

На въпрос дали в местността Акра, където има археологически забележителности, ще бъде разрешено строителството, г-жа Хльостарова обясни, че в тази местност не се предвиждат дейности за урбанизация по ОУП. А добрата новина е, че Акра е в процес на обявяване за културна ценност, като Министерството на културата ще определи границите.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и