Понеделник, 20 Мар 2023
    
Бургас Спорт

Визов скандал лиши щангиста Петър Борисов от световна титла

  19.12.2022 19:07  
Визов скандал лиши щангиста Петър Борисов от световна титла

Носителят на „Бург“ за 2022-ра не се отказва от мечтата си да развее българското знаме със златен медал от най-висок форум

Бургазлията има над 26 000 последователи в ТикТок, на които предава знания за здравословен и изпълнен със спорт живот

 

Георги РУСИНОВ

 

За милиони българи думичките световно първенство в САЩ се свързват с лудото лято на вече далечната 1994-а, когато националният отбор по футбол, станал известен като Пеневата чета, завоюва четвъртото място в света. За един спортист обаче отскоро словосъчетанието ще носи горчив привкус. Това е бургаският щангист от клуб по вдигане на тежести „Черноморец“ Петър Борисов, а историята му е повече от впечатляваща, изпълнена с воля за победа, мечти и болка.

54-годишният спортист, който прослави Бургас и България в края на лятото тази година, спечелвайки златен медал на Европейското първенство за ветерани в Полша, не успя да участва на Световното за ветерани в САЩ, което се проведе преди дни. Причината е мистериозно забавяне от страна на Американското посолство у нас с издаването на визата на Борисов за участие в големия спортен форум.

Световното първенство се състоя на 4 декември в Орландо, но бургазлията си остава вкъщи, където проследява състезанието по телевизията. Два дни след това, на празника на града щангистът бе удостоен с високото отличие „Бург на годината“ за успеха си на Европейското. Каква е обаче причината Борисов да не получи виза за САЩ, с което на практика, по думите му пред наш репортер, е лишен от световна титла?

„Не само, че Американското посолство не ми издаде виза навреме, но изобщо не ми издаде. Не мога да си го обясня защо се случва това нещо. Днес е 13 декември и моите документи са все още в посолството и никой не ми казва нищо. Световното първенство беше на 4-ти, днес е 13-и, а аз все още нямам резултат. Подадох ги на 17 ноември, а почти месец по-късно все още мълчание“, заяви той.

Скандалното поведение на Американското посолство Борисов дори не може да нарече разочароващо.

„Не мога да кажа, че съм разочарован. Не мога дори да намеря дума, с която да опиша това състояние. След толкова сериозна подготовка, с резултати 20 килограма над световния шампион, просто нямах възможност да развея българското знаме в Америка. Това беше най-голямата ми мечта. Просто исках да развея нашето българско знаме в Америка“, обясни щангистът-ветеран.

Той е убеден, че спокойно е можел да постави горепосочения резултат над световния шампион, който се оказва… американец. Това според него изобщо не е изненада. Така Борисов се оказва лишен от световна титла, за която е сигурен, че е щял да спечели, и то в САЩ. Още по-фрапиращото е, че преди това на три пъти бургазлията е получавал визи за САЩ.

„Пет пъти съм ходил в Щатите досега, без никакви проблеми, връщал съм се винаги. За мен няма причина да не ми бъде издадена виза. Единственото обяснение за мен е желанието на Американското посолство да не участвам на Световното първенство, в което бях сигурен шампион, за да не развея българското знаме в Америка. Това ще го повтарям винаги“, категоричен е той.

Изненадващото забавяне от страна на Американското посолство е още по-странно предвид факта, че бизнесът на Борисов е свързан с внасяне на масла и добавки от САЩ.

„Правил съм презентация в Американското посолство и затова цялата ситуация ми е супер странна. Тези факти би следвало да са плюсове в моя полза, но както виждате, очевидно не са“, продължава той.

 

Воля, дисциплина, пот и болка носят европейската титла на щангиста-ветеран

 

Визовият скандал ще отшуми. Това е ясно. То всъщност и много шум не се вдигна изобщо, ако Борисов не бе разказал за него. Но фактът, че почти месец след подаване на документите си, които още дори не са му върнати и няма отговор за случилото се, не говорят добре за работата на посолството.

С Борисов продължаваме разговора по по-приятни теми. Със спорт той се занимава от 11-годишен. Учил е в спортно училище. Върхът на постиженията му до момента – европейското злато от Полша. Какво е необходимо на един 54-годишен щангист, за да продължава да спортува на тази възраст и да спечели златния медал?

„Много силна воля, желязна дисциплина, къртовски труд. Това е необходимо, ако иска човек да постигне успех. Трябва да минеш отвъд болката. Не мога да кажа, че няма такава, но болката я има. Дори и при младите състезатели. Те знаят – няма шампион без болка. Такова нещо не може да съществува. В залата съм почти всеки ден“, споделя той.

Европейското в Полша е минало, както е и очаквал. Той тренира с опитния треньор Димитър Ковачев.

„Всичко беше добре и завърши както се очакваше. Добри бяха един словак и един финландец, но не мога да кажа, че конкуренцията беше по силите ми. На това Европейско първенство победих със 7 килограма разлика. Реално имах един несполучлив опит при изхвърлянето и не ми признаха един опит при изтласкването, иначе щеше да е още по-добър резултатът ми“, заявява Борисов.

 

На 54 години – инфлуенсър в ТикТок

 

Натрупаният опит през годините щангистът предава не къде да е, а в най-актуалната сред младите хора социална мрежа – ТикТок. Там Борисов е събрал над 26 000 последователи, на които ежедневно споделя добри практики чрез видеата си.

„ТикТок канала си в началото го направих като на шега. Дори не знаех какво е това. Реших обаче да продължавам да го развивам, защото нещата, които мога на тези години, със сигурност ще са от полза за младите. ТикТок може да е мотивация за тях. Видеата ми са полезни и за тези, които са на години и са спрели да спортуват, но искат да започнат пак и да бъдат по-здрави. Точно мотивацията бе зад цялата идея с ТикТок профила ми“, казва щангистът, който през януари ще отвори и фитнес кухня в Бургас.

За отличието „Бург на годината“ за 2022-ра Борисов благодари за подкрепата на всички, които са гласували за него и определя това като една висока оценка за него и голямо признание.

За силата на духа и волята за успехи говорят и следващите думи на бургазлията:

„Отказът за виза в САЩ никакъв шанс няма да ме откаже от мечтата ми да преследвам световната титла. Никой не може да ме откаже за нищо от спорта. Ще спортувам докато съм жив. Следващата секунда не е сигурна, разбира се, но докато съм жив – със 100 килограма, с 10 килограма, с 1 килограм, няма значение. Докато мърдам, ще спортувам. Това ми е и целта – да мотивирам младите“.

А световната титла той може да завоюва съвсем скоро. Следващите участия на щангиста са през май догодина на Европейско в Ирландия и през август на Световно в Полша.

„Нека да сме живи и здрави и тогава се надявам да зарадвам България и Бургас със златни медали. На вашите читатели пожелавам да бъдат живи и здрави, да преследват мечтите си, никога да не се отказват от нищо, защото всичко е постижимо в този живот, стига да имаш огромно желание и воля да го постигнеш“, завърши Борисов.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и