Понеделник, 20 Мар 2023
    
Бизнес

За празниците! Любими дестинации на българите остават съседните държави

  19.12.2022 08:17  
За празниците! Любими дестинации на българите остават съседните държави

Коледните и новогодишните празници наближават и всички, които искат да ги посрещнат извън дома си, заради инфлацията трябва да заделят повече средства в сравнение с предишни години. Въпреки това, повечето туристически пакети са продадени още в края на октомври, а любимите дестинации на българите остават близките ни съседски държави - Турция, Гърция, Сърбия и Румъния.

Въпреки че тази година цените на туристическите пакети са се увеличили с 15% в агенцията на Изабелла Лориева телефоните не спират да звънят. Хората искат да пътуват, но местата отдавна са заети.

Изабелла Лориева - туроперотор: "Нова година в Тайланд, Сейшели, 2-3 хотела в Египет, много малко останаха местата".

Повечето русенци се отправят на коледния базар в Букурещ, защото е най-близо. Наясно са, че заради хаоса на граничния пункт "Дунав мост" трябва да се въоръжат с търпение.

 

Изабелла Лориева: "Хората наистина имат нужда от тази атмосфера и аромата на греяно вино. За съжаление, миналата седмица чакаха автобусите 3 часа без никой да ги обслужи. Свързахме се с митническите власти да имат предвид какво се случва".

А по-предвидливите са резервирали своята коледно-новогодишна почивка още през октомври, за да се възползват и от 10-процентното намаление при ранни записвания.

Изабелла Лориева: "Нашият най-евтин пакет беше 480 лв. със собствен транспорт 4 нощувки ол инклузив, с автобус 620 лв. за Кушадасъ".

Хората от Югозападна България избират да пътуват до Сърбия, Гърция и Северна Македония. Предлагат се предимно тридневни пакети.

Здравка Чимева – туроператор: "Нова година в Македония за един съвсем близък град Виница, цената е около 230 лева. Естествено, когато е по-далечно разстояние, с повече нощувки - за Ниш например, някъде около 300 лева".

За празниците много българи предпочитат да усетят коледния дух и аромата на канела в европейските столици.

- Прекарвам Коледа и Нова година във Виена на едно прекрасно място, където Коледа е просто навсякъде.

- Ооо, аз имам топ дестинация - Финландия, в селото на дядо Коледа.

Най-скъпата празнична оферта е за малко над 7 хиляди лева за слънчева Нова година в страната на меренгето и карибския ром – Доминикана, а гостите ще веселят български звезди от шоу бизнеса. 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и