Неделя, 19 Мар 2023
    
Бизнес Малко Търново

Ще се върне ли славата на Малко Търново като лечебен център

  18.12.2022 10:28  
Ще се върне ли славата на Малко Търново като лечебен център

Климатолечението - част от плана за развитие на здравен туризъм у нас

Среща-дискусия в града популяризира тази форма на устойчив туризъм

Дона МИТЕВА

Климатолечението е включено в Плана за развитие на здравен туризъм за периода 2022 - 2025 година, който е разработен от Министерството на туризма, стана ясно в Малко Търново. Това коментира Вяра Йорданова, депутат от „Коалиция за България“, която участва в срещата-дискусия на тема: „Климатолечение - Странджа-Сакар и Южното Черноморие“, която се проведе наскоро в Малко Търново.

„Продължаваме с инициативата за популяризиране и утвърждаване на Странджа и Южното Черноморие като район за лечение и профилактика на здравето. Това е високата цел, която си поставихме от Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм .

Задаваме възможности и посока за развитие, и предлагане, насочено към вътрешния и външния туристически пазар“, коментира Валентин Атанасов от Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм.

От Асоциацията смятат, че във време на жестока конкуренция сред морските дестинации това е алтернатива, която ще гарантира удължаване на сезона, развитие на местните икономики и устойчиво развитие на поминъка на местното население.

Бе припомнено също, че през 80-те години Малко Търново е бил утвърден център за лечение и профилактика на редица заболявания. Желанието е този център да бъде възстановен, защото това ще открие нови възможности за градчето и околните села за по-високи приходи.

„Пред присъстващите заявих, че климатолечението е включено в плана за развитие на здравен туризъм за периода 2022 - 2025 година, разработен от Министерството на туризма. Организирана е и работна група, чиято цел е да се синхронизира Закона за здравето, като се приложат работещи съвременни мерки, съобразени с актуалните тенденции, които са свързани със здравния туризъм в Европа и страната ни. Предстои много работа, но това може само да ни амбицира, за да работим по-усърдно в обединението около общата ни национално отговорна кауза – да привличаме милиони наши и чуждестранни гости, като създаваме у тях емоция и красиви спомени, които да ги накарат да се завърнат отново, избирайки дестинация България“, написа след срещата Вяра Йорданова, депутат в 48 НС, член на Комисия по туризъм.

Красива Странджа разполага с уникална природа и дадености, които при правилен маркетинг и насърчаване от страна на държавата и ресорните министерства, може да се превърне в топдестинациите за морски, здравен, селски, еко- и културно-исторически туризъм, убедени са организаторите на представянето на темата в Малко Търново. Те разчитат на подкрепата на министъра на туризма Илин Димитров и проф. Мария Нейкова - областен управител на Бургас. И двамата бяха изпратили поздравителните адреси до участниците.

В своето писмо министърът на туризма Илин Димитров пише: „За Министерството на туризма развитието на здравния туризъм, включително на климатолечението, е от съществено значение и този вид туризъм е припознат като един от приоритетите ни за развитие на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма в Република България за периода 2014 - 2030г.

Здравният туризъм е реална и сериозна възможност да предложим целогодишен, качествен продукт на устойчив туризъм. Въпреки че страната още не е ясно разпознаваема като дестинация, предлагаща здравен туризъм, и неговата форма медицински туризъм е „напълно подценена“, наличните предпоставки за развитие са налице. Ресурсите и опитът, с които разполагаме, като чиста природа, отлични бази и висококвалифицирани медицински специалисти, имат потенциал да го превърнат не само в спомагателна, но и в основна продуктова линия. „Зелената“ мисия на българския здравен туризъм трябва да е и в посока насочване на вниманието към ролята на българските балнеолечебни и климатични курорти за подобряване на здравния статус на населението.

Предвид сериозния му потенциал е разработен и започна изпълнението на Национален план за развитие на здравния туризъм за периода 2022 - 2025 г.“

В писмото още се подчертава, че регионът на Странджа, Сакар и Южното Черноморие разполагат с необходимия потенциал да предложат продукт в областта на климатолечението и други форми на устойчив туризъм, като и добри практики за развитие на устойчивия туризъм като цяло.

Районът е подходящ за лечение на различни заболявания и за възстановителни процедури.

Освен Вяра Йорданова в срещата участва още депутатът Борис Аладжов. Специални гости бяха д-р Стефан Пейков - ГЕОПАН, представителите на местната власт и Общински съвет на Малко Търново, начело с председателя му Дичо Войков, директорът на ПП „Странджа“ - Румяна Цвяткова, доц. д-р Златина Караджова от университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас, известният от близкото минало щангист Антон Коджабашев, който разполага с място за настаняване в Странджа, Николай Калудов, д-р Зафиров, Марин Илиев, Златина Бикова и други представители на туристическия бранш и бизнеса.

По време на срещата бяха представени предприетите до момента стъпки и показани важните и съществени решения, за да се възроди не само този безценен природен лечебен ресурс, прилагането му в здравния туризъм, но и решението за икономически рестарт на целия Югоизточен регион.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и