Събота, 18 Мар 2023
    
Карнобат

Знаете ли къде може да видите цялата карта на България? Отидете на урок по география в карнобатското село Невестино

  17.12.2022 16:23  
Знаете ли къде може да видите цялата  карта на България? Отидете на урок по география в карнобатското село Невестино

Сценариститът Ивайло Вълчев пристигна за откриването


Читалищната сбирка от книги се попълни с дарения, журналисти от „Черноморски фар се включиха в акцията 

Силвия ШАТЪРОВА

В Карнобатското село Невестино откриха официално възобновена каменна географска карта на България. Тя се намира в двора на училището, което не работи, но обновеното пространство ще събира малки и големи от селото. Инициативата е на Общинската структура на Има такъв народ в Карнобат, като за откриването пристигна сценаристът Ивайло Вълчев, който лично се е ангажирал с каузата. Каменната карта е съществувала в двора на училището преди време, но е била разрушена, а пространството занемерено. Структурата на  ИТН в Карнобат, с помощта на  Областната структура в Бургас и Ивайло Вълчев, решава да облагороди двора и да възстанови релефната географска карта на страната, като тя е направена от строителни материали и дори е предвидено вода да  преминава по местата  на реките- Тунджа, Марица, Арда и Дунав.


Картата е на път да се превърне в атракция, а ученици да ходят там за уроци по география, където освен нея може да се види черквата в селото. Картата е в размери 7 на 4,50 метра. Изградена е от релефни скални отливки и е оцветена в цветовете на физическата карта на страната.

Така изглеждаше мястото преди възстановяването му


Днес  ключовете на обновеното пространство общинският координаторр Живко Канев предаде на кмета на селото Дянко Нанчев.
„Това кътче бе в спомените на няколко поколения жители. Обособихме го това място, има и къщички за птички и осветление, камера ще има“, каза общинският лидер на ИТН Живко Канев.
На събитието присъстваха координаторите и членове на партията от Айтос, Приморско, Бургас и Карнобат.

Картата е в двора на училището, намиращо се на центъра на селото. Точно срещу нея е читалището, където се помещава библиотеката. В нея има записани 80 читатели, от които 10 са редовни.  Най-активният читател е 83 годишната баба Гинка, която непрекъснато заема книги и казва:”Книгите са моя живот”. В библиотеката са записани и голяма част от децата, които ползват учебна литература. Книгите във фонда обаче са все стари, а хората искат да четат развлекателна литература, от съвременни автори. През последните четири години читалището редовно кандидатства за финансова подкрепа по програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност  – 2022 г. За съжаление обаче до този момент не е получавало одобрение.  Фондът се обогатява всяка година с по 10-тина книги, които купуват от читалището, пише „Карнобатски глас“.

За да обогатят читалищната библиотека в селото, всеки от присъстващите донесе книги от съвременни автори. Инициативата е на общинската структура на „Има такъв народ”. Живко Канев сподели, че при едно от посещенията си в селото научават, че фондът на библиотеката има нужда от обогатяване със съвременни автори и решават да помогнат. А за географската карта научават по време на едно от предизборните си посещения в Невестино. Тогава възниква идеята за нейното възстановяване.


Днес, при посещението си в Невестино, сценаристът Ивайло Вълчев дари книги, сред които са и смешните разказчета на неговия баща –Ваньо Вълчев, който дълги години е работил с театралната трупа в Карнобат. Книги дариха и журналистите от в.”Черноморски фар, съдията Златко Костадинов и всички, присъствали на събитието.
Прекрачвайки прага на библиотеката, Ивайло Вълчев се върна назад във времето. Припомни си за гостуванията си в Невестино, заедно със своя баща, в периода 1982-83 година. Тогава, на читалищната сцена, са се играли постановки на Ваньо Вълчев.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и