Сряда, 15 Мар 2023
    
Бизнес

Преди Коледа и Нова година: Празничната трапеза все по-скъпа

  13.12.2022 17:10  
Преди Коледа и Нова година: Празничната трапеза все по-скъпа

Дона МИТЕВА

Две седмици преди да започнат коледните и новогодишните празници бегъл поглед върху продуктите от първа необходимост установява драстичното им поскъпване.

Ако в началото на декември 2020 година захарта на едро е струвала 1.35, то сега нейната цена е 2.57, което ще рече, че поскъпването е с 56%. При яйцата увеличението на цените е най-голямо и в процентно измерение става дума за 70%. Ако през 2020  едно яйце е струвало двадесет стотинки, то сега на едро се купува по тридесет и осем стотинки. Така, че на много бургазлийки идеята за домашно приготвени щолени, коледни сладки и кексове ще бъде премахната още в зародиш. Мнозина ще се концентрират върху традиционните баници и питки. Сиренето и кашкавалът също са скочили с повече от четиридесет процента в едровата цена. Но пък на такъв празник поне една баница трябва да се завърти. Пари за късмети, както сега е модерно могат и да не се дадат, а те да бъдат написани на ръка, както преди години се случваше

Със скромните един процент са поевтинели свинското и скумрията. Това сочи справката, направена през Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Така, че със сигурност на Коледната трапеза поне свинска мръвка ще има.

При зеленчуците осезателен скок на цените има при доматите – роди оранжерийни и вносни – основно от Турция и Гърция. Така, че шопската салата може да бъде умело заменена с кисело зеле, стига домакините предвидливо да са заредили бидоните, защото ако се купи от магазина също излиза почти колкото месото.

При картофите поскъпването е с 36%, сравнено с 2020 година.  И сега на едро картофите вървят по 1.16.

На Новата борса в Бургас килограм домати струват от 2.40 до 3.10, краставици ги изпреварват и се продават на едрова цена от 3.00 до 3.50, което ще рече че в плодзеленчука могат вече да са и на четири лева. Картофите са на левче до 1.50, а лукът стига до 1.30.

Проведено наскоро проучване показва, че броят на промоционалните продукти в потребителската кошница расте сериозно и те вече достигат 1/3 от покупките ни. Това коментира Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите".

Затова и големите вериги магазини в Бургас се радват на толкова много клиенти. Отдавна предвидливите хора, с повече свободно време ги навестяват, въоръжени с рекламните брошури, в които са си отбелязали грижливо, какви стоки могат да бъдат закупени и съхранени за празничните трапези.

Руменова поясни, че за тенденцията по-често за се налита на промоционални стоки допринася поскъпването на живота, отразено в данните на Националния статистически институт, според които измерената с индекса на потребителските цени годишна инфлация в България за септември 2022 година спрямо септември миналата година е 18.7%, а месечната – 1,2%.

Личната инфлация за всеки обаче е различна в зависимост от доходите и от стоките и услугите, които ползваме.

На фона на казаното до тук става ясно, че голяма част от българите, респективно бургазлии тези празници ще посрещнат по-обрано и ще планират по-внимателно харчовете си за трапезата, а вероятно и за подаръците. Макар една реклама да призовава оптимистично по Коледа всички да се отпуснем. Мнозина обаче са на ясно, че след Коледа и Нова година идва януари, а с него се появяват и новите сметки за ток, парно и т.н и те трябва да бъдат платени на време.


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и