Петък, 10 Мар 2023
    
Бизнес Бургас Приморско Созопол Средец Царево

Спешно се търсят от държавата 15 млн. лева за пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“

  09.12.2022 13:32  
Спешно се търсят от държавата 15 млн. лева за пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“

Спешно държавата трябва да отпусне 15 млн. лева, за  да бъдат изградени нови клетки на пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“. В противен случай през лятото четири общини по Южното Черноморие -Царево, Приморско, Созопол и Средец, които се захранват от водоема, може да останат без питейна вода. Засега проблем  с водоподавено през зимните месеци няма. От вчера със заповед на областния управител на Бургас – проф. Мария Нейкова бе обявено частично бедствено положение в област Бургас до 15 декември. Удеводомен е МВР-министърът, след което документи за отпускане на средства ще бъдат изпратени  до Межудведовдствета комися по бедствия и аварии, за да се отпуснат средствата, стана ясн от брифинг  на областния управител проф. Мария Нейкова и управителя  на ВиК- Бугас инж. Ганчо Тенев.

Вчера по време на заседание на ВиК -асоциацията стана ясно, че на 6 декември са пропадняали две от клетките на пречиствателното съоръжение, то е строено през 1974 година и е твърде амортизирано, не е обследвано и не е санирано.

„Трябва да се действа бързо и спешно, нещата се необратими“, заяви областният управител проф. Мария Нейкова.

„Тръгваме да търсим финанасиране, пропаднала е конструкцията, няколко клетки са излезли извън строя, но въпреки всичко през зимните месеци можем да подаваме питейна вода за Южното Черноморие. Проблемът  е, че не можем да изпълним капацитета за лятото  и трябва да се направи дублажни филтърни клетки и помпена станция, за да подаваме вода.

До лятото трябва да се намерят парите и да се направят нови“, заяви инж. Ганчо Тенев.

След като бъде направено новото съорйжение ще последства обследване на старото и ще се каже дали ще се разрушава или санира.

 

 


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и