Петък, 03 Мар 2023
    
Бургас

След отговор на администрацията! Живко Табаков: Съветниците ще получават по 2 270 лева

  02.12.2022 13:14  
 След отговор на администрацията! Живко Табаков: Съветниците ще получават по 2 270 лева

Да се промени правилника и замрази възнаграждението им до 1 050 лева предлага  той

Парите от увеличението да отидат  за погасяване на кредита за детска болница

 

Силвия ШАТЪРОВА

Заплатите на общинските съветници ще станат 2 270 лева от януари, това става ясно от официална справка изпратена от администрацията на Община Бургас, съобщи Живко Табаков-лидер на ДБГ.

Отговорът е официален, изпратен до общинския съветник от ДБГ Мария Табакова.

Преди време Табаков заяви, че съветниците ще се разписват вече на 1 700 лева, но се оказа, че се е объркал и на практика те ще  получават по 2 270 лева.

Заплатата на кмета ще е 4 670 лева, председателя на Общинския съвет получава 90 % от заплатата на кмета, което прави 4 203, но г-жа Турманова е на 6 часов работен ден и ще получава  3 125 лева, общинският посредник ще получава  3 363 лева, което е 80 % от възнаграждението на председателя на ОбС.

 Това увеличение на заплатите на 53 души от Общинския съвет ще струва 148 641 лева на общинския бюджет за месец,  на година ще е 1 783 692 лева. За един мандат увеличението ще излиза над 7 млн. лева.

Но на пракика в момента този Общински съвет се намира в края на мандата си, така че общинските съветници ще получават новото си възнаграждение от януари до септември догодина, защото през окомври се очакват нови местни избори. Заплатите на съветниците се определят от самите тях с промени в правилника.

Повод за полемиката стана увеличението на заплатата на кмета, като покрай него те увеличиха и своите.
Ясно е, че възнатраждението на кмета на Бургас Димитър Николов не е пипано от години и твърде ниско за ръководител на такава голяма община.
 

Преди дни Табаков инициира подписка срещу увеличението на заплатите, която няма правна стойност, но показва началото на политически дебат по темата. Днес той я показа и заяви, че тя ще продължи.

Фактите са скандални няма как да оставим това .През следващата седмица общински съветници от ДБГ ще внесат проект за промяна на правлинка на Общинския съвет. Според промените  заплатите на общинските съветници трябва да са 25 % от заплатата на председателя на Общинскиуя съвет и да  тя бъде замразена заплатата на 1050 лева“, заяви Табаков.

Докладната ще ес разглежда през януари на заседание.

Призоваваме  по този начин да спестим 1  700 000 лева от бюджета и да се обединим около това парите да отидат за погасяване на кредита за Многопрофилната детска болница, заяви още той и допълни: „Ако  замразим заплатите ние няма да го върнем за 25 години, а за 16 години“.

Оставате нещо трайно зад гърба си, призова още той.

В отговора от администрацията става ясно още, че работещите в нея няма да получат завишение на заплатите си след последното решение.

Заплатите на кмет и съветници няма да се актуализират на три месеца, както това е с министерските заплати, в същото това време остават непроменени възнагражденията на кметове на малки населени места в общината, както и на териториалните директори.


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и