Сряда, 01 Мар 2023
    
Бизнес Малко Търново

Климатолечението в Странджа отново на фокус

  30.11.2022 14:23  
Климатолечението в Странджа отново на  фокус

Дона МИТЕВА

Климатолечението като форма на здравен туризъм, който може да се развива по Южното Черноморие и Странджа, беше представено на заседание на Комисия по туризъм в Народното събрание. Тази идея не е нова, но от две години, покрай ковид кризата, тя доби нова популярност. 

На 4 декември в неделя  от 14.00 часа в Малко Търново се организира  от "Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм" на среща озаглавена "Климатолечението .-пзеленото лешение за Странджа/Сакар/ Южното Черноморие -важен фактор в туризма, здравната грижа, местната икономика и общество".

А за срещата в парламента Валентин Анасов коминтира: „Запознахме народните представители с възможностите за климатолечение и здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие.

Една възможност, която отваря широко врати на международния и вътрешния туристически пазар. И не само за Странджа, но всички райони с климатолечебни дадености“. Той е от инициативния комитет за "Възраждане на климатолечението в Странджа" и член на управителния съвет на нестопанско сдружение "Рафаел инфо културен туризъм". Той запозна и народните представители с идеята за възраждане на климатолечението, като изтъкна, че ако Странджа бъде сертифицирана като район за климатолечение и климатопрофилактика, ще има висока добавена стойност на туристическото предлагане. Това е и алтернатива за уникален туристически продукт в малките населени места, освен масовия морски туризъм, удължаване на сезона, с тенденция да бъде целогодишен.

На фона на обезлюдяването на населените места в планината климатолечението ще гарантира устойчивото развитие на региона, което ще съхрани поминъка за следващите поколения. Това води със себе си също и дългосрочна заетост на сезонния персонал, развитие на местните икономики.

„Представихме нашите искания към народните представители. Няма да скрием удовлетворението от техния отзвук и положителен коментар. Предстоят ни още срещи с ресорни органи.

За нас е важно, че един дълъг път, двугодишен труд на Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм стигна до най високата трибуна“, коментира Атанасов и не скри, че е доволен от получената подкрепа от депутати от различни политически сили.

Странджа има специфичен климат, повлиян от географското й положение – близостта не само на Черно море, но и на Мраморно и на Егейско. Температурните амплитуди са малки, въздухът е чист и сух въздух.

Предстоят срещи в още парламентарни  комисии - по здравеопазване и благоустройство и регионално развитие. След това трябва експерти да набележат нужните промени в законодателството.


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и