Вторник, 28 Фев 2023
    
Бургас

Посланикът на Република Австрия на първо посещение в Бургас

  29.11.2022 16:37  
Посланикът на Република Австрия на първо посещение в Бургас

 

Областният управител проф. Мария Нейкова прие Н. Пр. посланика на Република Австрия Андреа Икич-Бьом и почетния консул на Република Австрия в Бургас доц. Радостина Иванова. Това е първо посещение на посланика в региона, след приемането на дипломатическата мисия в България на 10 октомври 2022 г.

Областният управител презентира региона в областта на туризма, балнеологията, културата и образованието. „Много ще се радвам нашата среща да бъде подплатена с решение как да реализираме бъдещо сътрудничество между област Бургас и област в Австрия“, заяви проф. Нейкова. Н. Пр. Андреа Икич-Бьом с готовност прие идеята и се ангажира лично да съдейства бъдещото сътрудничество да стане реалност.

Австрия и България имат общи интереси по многобройни теми, свързани с външната политика и политиката за сигурност, например по отношение на преодоляването на кризата с бежанците и мигрантите и защитата на външните граници на ЕС. Обсъдиха се идеи за организиране на съвместен икономически форум за привличане на инвеститори, както и форум за търсене на мерки за справяне на кризата с нелегалните мигранти.

Посланик Бьом обсъди възможностите и областите за по-тясно културно и бизнес сътрудничество и с кмета на Община Бургас Димитър Николов. На срещата присъства и почетният консул на Република Австрия в Бургас доц. Радостина Иванова.

Кметът Димитър Николов запозна посланика с перспективите за инвестиции, които предоставят индустриалните зони на града, богатата културна програма през годината, част от които са и традиционните за Бургас Дни на австрийската култура и изкуство.

По време на срещата посланикът сподели, че желае да се търсят начини за по-тясно развитие на двустранните взаимоотношения и конкретни възможности за инвестиции в областите зелена енергия, високи технологии, иновации и културно сътрудничество.

През 2022 г. се навършват 75 години от възстановяването на двустранните дипломатически отношения.


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и