Вторник, 28 Фев 2023
    
Бургас Мнения

Кметът Николов: Някой луд кмет след мен може и да осигури 25 млн. лева собствени средства за детската болница и да вдигне данъците 7 пъти

  29.11.2022 11:38  
Кметът Николов: Някой луд кмет след мен може и да осигури 25 млн. лева собствени средства за детската болница и да вдигне данъците 7 пъти

Община Бургас ще тегли заем от над 12 млн. евро за детската болница

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас ще тегли заем от 12 800 000 евро за изграждането на детската болница. Това реши Общински съвет – Бургас на редовното си заседание за ноември. Докладната на кмета Димитър Николов предизвика дебат в залата, в който участие взеха почти всички политически сили в местния парламент.

Основните въпроси на опозицията бяха около самия кредит и възможностите на друго финансиране, както и участието на други общини в проекта, тъй като детската болница ще обслужва четири области – Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Заместник-кметът Красимир Стойчев подробно отговори за механизмите, по които се работи и се водят преговорите с ЕС.

Кметът Димитър Николов пък обяви детската болница като топ проект за България, а не само за Бургас.

„Структурата, обхвата и дейностите са изцяло синхронирани с националната детска болница. Тежките случаи ще бъдат поемани от националната, но всичко останало ще е от нашата – за 4 области. Искането кредита да се спре, докато не се осигури следващо финансиране е малко нелогично. Очакваме управляващият орган да получи финансиране. Няма проект в Европа, който реализира приходи и да няма съучастие от страна на изпълнителите. Този проект ще генерира приходи – той ще е по Здравна каса и евентуално по програми на МОН, когато стане университетска болница. Не вярвам Община Бургас да има кешови наличности от 25 млн. за да осигурим финансиране без кредит. Това означава да се вдигнат данъците 7 пъти. Освен ако няма някой луд кмет на мое място и да са му изпили мозъка с глупости. От Европейската банка с желание осигуряват този кредит. Ние нямаше да се справим в подготовката на този проект, без помощ на банката. В момента екипът на банката се грижи за този проект и осигурява мониторинга по него. Основната цел на втората грантова схема ще е контролът по строитлството, подогтовката на специалисти, осигуряването на техника и апаратура. Включително и специалисти от Европа ще се командироват в Бургас. Това партньорство за нас е изключително важно. Оказва се, че част от апаратурата все още се произвежда и се чака да навлезе в здравеопазването. Нашите деца ще получат най-квалифицираната здравна грижа. Ние сме в дълг към нашите деца. В Югоизточна България процентът на детска смъртност е най-висок. Навярно и в целия ЕС. Чест прави на всички, които подкрепят проекта. Болницата ще стартира изграждането, когато всичко около финансирането е ясно, защото е много отговорен и изключително сложен и прецизен технически проект. Направили сме искане за целево финансиране и от държавния бюджет. Но няма как да минем и без този кредит. Няма как да стартира изобщо проекта. Мислите ли, че ако получим 100% финансиране от държавата, ще подпиша поемането на този кредит?“, подробно отговори на въпросите от зала градоначалникът.

Той обясни също така, че други общини ще се включат към големия проект. Сливен например ще изгражда единият от трите центъра за долекуване. Малко Търново има бивш санаториум.

Предложение на Иван Иванов кредита да се осигури чак след 100% финансиране на проекта, не бе прието. 41 гласуваха „за“ цялата докладна, а 2 се „въздържаха“.


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и