Неделя, 26 Фев 2023
    
Бизнес Общество

Проучване: Избираме по-ниската цена пред качеството

  27.11.2022 10:00  
Проучване: Избираме по-ниската цена пред качеството

Търговията на село все по-трудно върви

 

Поредно проучване на пазара показа още една негативна страна. Все по-често хората пренебрегват качеството на стоките за сметка на цената. 

80-годишният Иван Цолов е човекът, който в малкото селско магазинче на село Вировско, прави успешен баланс между цени и качество. Бил е председател на местното ТКЗС, главен агроном, а сега продава храна, предаде Нова ТВ. Хората му се доверяват, защото го познават.

Всички знаят за нашумялото сирене с лошо качество.

“Не ми се е случвало такова да имам, защото аз го получавам пакетирано. И вземам и за мен си да ям от него. А друго – получавам сирене в кофички със саламурата. Добро е. Защото е и скъпо, затова е и по-добро”, обяснява Цолов.

В големия град хората не се познават, но Иван Цолов нито може, нито иска да излъже някого заради личния авторитет, който е градил с години, пък и защото всеки ден се среща с клиентите си на улицата. 

Въпросът е как успешно да балансира между цена и качество, защото търговията на село все по-трудно върви.

"Малко са хората. Пенсионери са. 100% пенсионери. Други няма. Хората се „свиват, не смеят да пазаруват”, казва още продавачът. 

“Вземам мляко, хляб всеки ден и това е. Отвреме-навреме каймичка и нищо друго. Гледаме да ядем по-малко и толкова”, споделя Параскева Цветкова, жителка на селото. 

Иван Цолов има и “черен тефтер” с вересии. Налага се. Защото по тези географски ширини пазаруването и може, и не може да бъде съотношение между цена и качество, но животът за много хора всъщност е това –преживяване от една вересия до друга. 


Анкета

"За" или "Против" въвеждане на еврото сте?


Резултати

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и