Сряда, 22 Фев 2023
    
Бургас Култура

Бургазлии ще се изстрелят на борда на „Пумпал” с фантастичната приказка на Тео Ушев - φ1.618

  23.11.2022 13:49  
Бургазлии ще се изстрелят на борда на „Пумпал” с фантастичната приказка на Тео Ушев - φ1.618

„Нетърпеливи сме да покажем на голям екран една пленителна история за деца от 9 до 99 години”, споделят авторите на най-обсъждания кино проект в България

Броени дни делят бургазлии от премиерата на филма „φ1.618“ и срещата с аниматора Тео Ушев и актрисата Мартина Апостолова – в Културен дом НХК, на 27 ноември, неделя от 18.00 часа. Публиката в залата ще има възможност да задава своите въпроси и да научи любопитни истории от снимачната площадка. Билетите се продават на каса НХК с работно време от понеделник до петък, 10.00-18.00 часа. Цената е 14 лв., а за ученици, студенти и пенсионери – 11 лв.

Най-обсъжданият кино проект през последните две години в България е и първият пълнометражен филм, режисиран от номинирания за „Оскар” Ушев. Филмът е заснет изцяло в България, а част от основните сцени са направени в Бургас – Пантеона и Солниците.

Филмът е вдъхновен от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, който е и сценарист. Зад камерата застава талантливият оператор Емил Христов, а интересните костюми са дело на Велика Прахова. Главните роли са поверени на Деян Донков и звездата от филма „Ирина“ Мартина Апостолова. Страхотни са ролите на Васил Дуев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев - Геро и Китодар Тодоров. Силни са и участията на популярните лица, които не са професионални актьори – културолога и интелектуалец Георги Лозанов, певицата Сашка Васева и ексцентричния талант Иво Димчев.

Според критици и специалисти сюрреалистичната приказка прави заявка за новаторство в българското кино, като първата фантастична антиутопия, снимана у нас.

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – биотитаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба „Пумпал“. В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

**Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 г. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1993 г. в специалност „Плакат“ в Художествената академия. В България е известен главно с театралните си афиши от 1990-те години. Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет. От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран."През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 г. През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“) и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен директор на института. През 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов, е номиниран за наградата на американската филмова академия „Оскар“ за късометражен анимационен филм.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и