Сряда, 22 Фев 2023
    
Култура

Диана Саватева представя новата си поетична книга

  23.11.2022 09:59  
Диана Саватева представя новата си поетична книга

Зам.-кметът на Община Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева сътвори своята трета авторска книга – стихосбирка, озаглавена "Капка, изпреварила дъжд". Тя ще бъде представена пред приятели и (по)читатели утре, четвъртък, от 18 часа, в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино". Редактор на изданието е Катерина Стойкова. Художник: проф. Светозар Бенчев. Дизайн: Детелина Минева. Издател е Румяна Емануилиду, ИК „Знаци“, с финансовото съдействие на Програма "Помощ за книгата'2022" на Министерството на културата.

Авторът за книгата:

„Капка, изпреварила дъжд“ е съдържателно, концептуално и емоционално свързана с другите ми две книги – „Памет за щастие“ и „Градът – любовна карта“, но заедно с това е различна – и като послания, и като конструкция.

За мен това е книга за изпитанието да бъдем отвъд Времето, за стремежа към дълбоко познание, което носи просветление, но и рани, за любовта – състоянието на непрогледна светлина, което извира от нас и прелива във всички измерения на живота.

„Човек – време“ е едновременно опозиция и хармонична двойка. Ние сме в паяжината на времето си, дори когато мислим, че сме преодолели условностите на епохата, в която живеем. И същевременно човешкият дух има възможности да преодолява гравитацията – на ежедневното, предвидимото и посредственото.

Основното в книгата е стремежът да видиш и осъзнаеш света отвъд това, което той самият иска да ти покаже. Днешният търсещ човек не иска да живее „2D“, да бъде линеен и предвидим. Всъщност това вероятно е дефиницията за търсещия човек във всяка една епоха. Пътуването в много посоки, да го наречем моделът 3D, може да задоволи любопитството ни донякъде, но истинският търсещ човек иска да измине колкото е възможно по-дълго разстояние вътре в себе си. Това не е просто себепознание. Чрез своята същност той може да стигне до непознати пространства за човешката същност въобще.

Развитието на „Безкрайна поема“, която започва във втората ми книга, е следващ етап в изследването ми какво създава човешкото безпокойство и къде е изворът на удовлетворението, на причините да казваш Благодаря. И най-трудното битие има светла страна, моето убеждение е, че тя трябва да бъде осъзната и назована.

"Капка, изпреварила дъжд" е моят начин да помиря сензитивното с рационалното, защото и най-мащабните идеи имат смисъл, ако започват от човешкото сърце.

 

* Диана Саватева е родена в Царево и живее в Бургас. Завършила е българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и магистърска програма „Право на ЕС“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като журналист в бургаския седмичник „Свободен бряг“ и националния ежедневник “24 часа“. Участва в учредяването на Бургаската писателска общност през 2015 г. В периода април 2017 – декември 2019 г. е народен представител. В момента е зам.-кмет на Община Бургас с ресор „Култура, туризъм, спорт“. Има редица публикации в списания, алманаси, онлайн, както и в сборниците „Поети, влюбени в морето“ – на български и арабски. Автор е на предишни две книги с лирика: „Памет за щастие“ и „Градът – любовна карта“. 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и