Понеделник, 20 Фев 2023
    
Айтос

Осветиха новата църква „Св. Рождество Богородично“ в айтоското село Дрянковец

  21.11.2022 11:25  
Осветиха новата църква „Св. Рождество Богородично“ в айтоското село Дрянковец

Празничен камбанен звън огласи село Дрянковец в неделя, на 20 ноември 2022 г. С тържествената света литургия, отслужена от Агатополския епископ Йеротей, в съслужение с отец Павел Гълъбов и енорийски свещеник Ромил, предстоятел на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" в Айтос, беше осветен новият храм "Св. Рождество Богородично" в село Дрянковец. „Днешният ден за мен е емоционален, защото това е един мечтан храм, който да се освети от покойния отец Ромил и от много други хора, които вече са починали и ги няма до нас. Но това не означава, че не трябва да продължим делата им. Храмът е прекрасен, дори в повече! Това ми е един от любимите храмове в селата. Личи си, че хората са се трудили много при изграждането му ! Те показаха, че независимо от различието в етноса и вярата си можем да бъдем единни!“, каза пред миряните епископ Йеротей.

Християните в селото са малко, повечето жители на Дрянковец са мюсюлмани, но и те са помагали за градежа. "Заедно сбирахме пари, за нас днешният ден е празник", призна кметицата Севие Пехливанова.

Църквата е кръстокуполна, с меден купол и камбана. Построена е на мястото на старата дрянковска църква "Св. Рождество Богородично", разрушена през 60-те години на ХХ в. с идеята на терена да се строи младежки център. Не се случило - десетилетия наред на това място стърчали побити метални колони, като обещание за изграждането на центъра. И така - близо пет десетилетия.

През 2012 г. Общинският съвет в Айтос приема решение да дари част от терена на Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" - Айтос за изграждането на християнския храм. С благословението на Сливенски митрополит Иоаникий строежът започна на 1 септември 2019 г., с изпълнител "БУЛИМПЕКС БГ" ЕООД - град Бургас. Още в края на 2019-а, вече покойният ставрофорен иконом Ромил Негозов - инициатор на градежа, заяви за НП, че той като предстоятел и Църковното настоятелство са изключително доволни от работата на дружеството, което спазва всички строителни срокове и работи качествено.

Тогава прогнозите на о. Ромил бяха, че храмът ще бъде осветен и открит през 2020 г., но кончината му и пандемията станаха причина за удължаване на сроковете. И може би църквата би била още на "груб строеж", ако трима сърцати мъже - Александър Георгиев и синовете му Георги и Станимир, не бяха приели мисията да продължат делото на о. Ромил. "Отец Ромил направи много за организацията и реализирането на идеята. Сега ние желаем да продължим делото му и да го доведем докрай!", заяви за НП Александър в един от най-трудните моменти, в който нямаше средства за градежа.

Александър със синовете си Станимир и Георги

 

И се започва "ходене по мъките" в търсене на сподвижници и дарители за богоугодното дело. С много труд и усилия, в продължение на повече от две години, с подкрепата на Църковното настоятелство, на хора с дрянковски корен, на фирми от Бургас и Айтос, Инициативният комитет, в който двигателят са Александър, Станимир и Георги, успя не само да завърши строителството и да обзаведе храма, но и да благоустрои терена около него.

Храмът не успя да побере десетките миряни, дошли за освещаването. Тук беше и кметът на община Айтос Васил Едрев, който дари за храма икона на света Богородица. „Община Айтос участва в изграждането на храма с безвъзмездно дарение на терена, върху който е построен. Местното население пое инициативата и християни и мюсюлмани се включиха в това богоугодно дело. Живеем заедно и си помагаме едни на други!“  

След тържествената служба о. Ромил освети постния курбан за здраве и благополучие във всеки дрянковски дом.

Изящен иконостас и огромен старинен полилей красят новата църква, а камбаната е дарение от общинския съветник Георги Янев, казаха за НП Александър, Станимир и Георги, които бяха най-щастливи в този ден. И признаха, че им предстои още много работа по изографисването на църквата. Затова дарителската кампания продължава. Ако искате да помогнете в богоугодното дело, можете да преведете средства по: 

Банкова сметка на храм "Св. Димитър" - град Айтос за новоизграждащия се храм "Св. Рождество Богородично" - село Дрянковец:

IBAN: BG40 UNCR 7630 1078 6913 18

BIC UNCRBGSF Unicredit Bulbank - Айтос


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и