Неделя, 19 Фев 2023
    
Бизнес

Има ли отлив от ползване на парно

  20.11.2022 10:41  
Има ли отлив от ползване на парно

Дона МИТЕВА

Цената на парното в Бургас си остава най-ниска. Спрямо миналата година е увеличена само с тридесет и осем стотинки на мегават. Отлив от ползване на парното няма. Спад няма и в ползването на топла вода, категорични са от „Топлофикация“.

„Естествено като преди всеки отоплителен сезон има и такива хора, които са се отказали. Но това са абонатни станции, където и преди не са ползвали всички услугата на „Топлофикация“ – Бургас и са имали големи загуби и от там висока цена за сградната инсталация. Ако примерно в един вход от 15 апартамента ползват парно само три – енергията за тях става скъпа и е нормално да се откажат. Те и без това не отговарят на изискванията. Но това винаги го е имало. И от топла вода няма драстично отказване. Не е нищо по-различно от предходни години“, категоричен е Христин Илиев, шеф на бургаската „Топлофикация“.

От 10 ноември започна поетапното пускане на парното в Бургас. Мнозина ползватели на услугата продължават да се питат дали са направили верния избор и тази зима да останат на „Топлофикация“. Има притеснени, които не знаят дали ще могат и да си платят топлото.

Що се отнася до това какви са прогнозите – всички се надяват, че ново повишение няма да има. „По всичко личи, че цената на газта няма да скача драстично. Но всичко е в сферата на предположенията“, казва Илиев.

Спад има в употребата на топла вода, гражданите откачат и радиатори, твърди Светлана Белчева, управител на дружество за топлинно счетоводство и дялово разпределение. В национален ефир тя коментира, че преди хората са откачали средно по 2 радиатора на месец, а сега близо 20.  По нейни думи хората са стресирани и очакват да има повишение на цените. Регистрира се спад и в употребата на топла вода, твърди Белчева.

Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите смята, че обяснението за отказа не може да се търси само в цената. Той коментира и това, че предстои подмяна на уредите, защото имат срок на годност. Докъм 2027 година се очаква преминаване на отчитане от дистанция.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и