Неделя, 19 Фев 2023
    
Бургас Любопитно

Божана Славкова – момичето с огледалата

  20.11.2022 09:42  
Божана Славкова – момичето с огледалата

Екологичната артинсталация „Промените си ти“ пред Общината провокира да се замислим

Всеки носи своята отговорност и може да допринесе за промяна, категорична е абитуриентката от бургаското музикално училище

Дона МИТЕВА

Божана Славкова е едно от малкото момичета абитуриентки, които не се вълнуват от предстоящия бал. Няма изкуствен маникюр, нито провокативни устни. За сметка на това си е поставила цел – да стане студентка в Австрия – във Виенски университет със специалност „Трансмедиални изкуства“.

Божана учи за последна година в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас с профил „Флейта“ от първи клас, но музиката й е тясна. Тя се занимава с проекти, композира, прави 3D колаж, доброволец е, председател на Ученическия съвет в училището. С поезия печели конкурси като "Петя Дубарова", "Веселин Ханчев", "Стоян Михайловски", "Георги Давидов". Изявява се в киното като режисьор, сценарист, асистент-режисьор, работи в сферата на визуалните изкуства, театъра - включително сетивния и вербатим театър, пърформанса. Признава, че всяка своя идея реализира с различни изразни средства и точно в това намира предизвикателство.

Тя е момичето, което преди година „облече дърветата“ и провокира хората да ги прегръщат. Артинсталацията бе в Морската градина около Пантеона. „Дърветата все още ме вълнуват. Правя музикални композиции за тях сега“, признава Божана.

В Бургас тя отново влезе във фокуса на нестандартните прояви със своята екологична артинсталация „Промените си ти“ преди по-малко от месец. Инсталацията с екопослания можеше да се види до Часовника от страната на Община Бургас.

„Смятам, че всеки носи своята отговорност и може да допринесе за промяната. Това бе моята провокация към околните. Въпреки неoспоримите последствия от климатичните промени, случващи се сега и около нас, все още много хора смятат, че те нямат никаква индивидуална сила и отговорност. Аз смятам обратното. Това се опитах да провокирам“.

Инсталацията

Позиционираните плоскости от огледален плексиглас и дизайн, изобразяващ например протест или отпадъци, и др. дават възможност на всеки да стане част от изобразената обстановка. Да се замисли. QR кодът пък дава възможност чрез телефоните всеки да се запознае с проблема и възможните му решения.

По наблюдения на момичето повече млади хора са отделили време за да станат част от артинсталацията.

„Младите хора са по-суетни, те обичат да се оглеждат. По този начин ги провокирах, а едновременно с това и им предложих по позитивен начин да се възприемат като реална част от един глобален проблем, какъвто са климатичните промени“, разказва младата бургазлийка.

„Промените си ти” е артинсталация в градска среда, което позволява да бъде позиционирана и в други български градове. Проектът е финансиран от WWF по програма Climate heroes и се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

„Смятам, че „промяна“ може да значи много неща – промяната може да ни изпепели, но може и да се възползваме от това, че трябва да се променим, за да променим себе си и света към по-добро.

Затова проектът ми се казва „Промените си ти“ – защото всеки от нас е част от голямата картина. Ние създаваме, предпоставка сме с действията си за климатичните промени. Но също така и сме тяхното решение. Ние избираме каква промяна да бъдем. Наистина младите хора са тези, които носят промяната. Няма да забравя какво каза едни от лекторите ни в ЕС, че когато децата при семейната вечеря говорят за природата, за опазването й, за екологията – няма как родителите да не се замислят“, разсъждава Божана. Тя признава, че хората наистина са се спирали и снимали с различни детайли от инсталацията.

Въпреки ангажиментите в училище, абитуриентката подготвя и друг, нов проект - за водата и колко е ценна тя. По предварителната й идея в него трябва да се включат 7 балкански страни.

Миналото лято тя осъществи в Бургас първата си артинсталация „Прегърната природа“, в която облече в цветни плетки дърветата до Пантеона. Този проект продължава да се развива и бе направен на 23.10. в парка на Американския университет в Благоевград.

Прегръдките-плетки са направени от стари дрехи. А Божана беше само на 16 години, когато направи инсталацията.

„Прегърната природа“ засяга екологични и социални проблеми като „бързата мода“, сечта на градски дървета, мястото на жените в изкуството. Но също така внася цвят и уют в градската среда, донасяйки усмивка на всеки минувач.

„Хората, които дойдоха на уъркшоповете в Благоевград, бяха от различни възрасти. Имаше деца, но и няколко баби, които ни се радваха, че младите хора плетем. Беше вълнуващо“, разказва за другия си проект бургазлийката.

Тя признава, че голяма част от връстниците й смятат, че това, което прави, е безполезно. Че инициативността не е тяхната комфортна среда. „В много случаи се чака команда. Не искам да съдя никого, няма как да задавам и дневния ред на мнозина, но съм убедена в това, че има смисъл да си деен, има смисъл да се стремиш към по-добро и да допринасяш за това то да се случи. Забелязвам неграмотността, безотговорността. Виждам тези неща понякога и като председател на Ученическия съвет. Всеки човек отговаря за действията си“, убедено говори Божана и не скрива, че работата й на доброволец много й допада. А това да бъде инициативна е нейната същност. Не се притеснява за това дали се вписва, или не в стандарта на своите връстници.

По-мъдра от годините си, Божана заключава: „Не се занимавам с хора, които няма как да променя. Но и не искам да се вписвам в стандартите“. Наистина не се вълнува от модни рокли, прически и аксесоари. Това доказва със скромния си външен вид и естествената си красота. Приема суетата на абитуриентския бал като „еманципация на капитализма“, където всеки се фука с кола, с имотно състояние и финансови възможности.

Посветена от дете на музиката младата дама казва, че тя я е научила на много неща. „Щом направих две инсталации в два града и един концерт за пет дни, значи съм организирана. Осъзнавам, че музиката ме е научила на дисциплина и готовност по всяко време. Имам самочувствие и мислене на музикант, независимо от това дали ще се занимавам с музика, или не в бъдеще“, категорично е момичето.

Тазгодишното доброволчество на Божана

Младата бургазлийка подчертава, че голяма част от качествата си дължи изцяло на майка си, която пише европроекти и се занимава с преводи. „Майка ми е основният ми вдъхновител“, заключава Божана.

По нейни думи доброволчеството е мисия възможна и то е присъщо на дейните хора. Чрез него се изграждат качествени контакти и истински приятелства, ако разбира се, то не се върши само за да бъде вписано в биографията или в атестацията.

За Бургас младото момиче казва, че е град, който формира творчески потенциал у младите. Тя е благодарна за съдействието от страна на Общината при реализирането на проектите.

Не се е замисляла за това дали след университета ще се върне край морето, защото от нейната гледна точка това е твърде далече. Сега целта е Австрия и желаната специалност, а по пътя към нея тя работи в различни посоки и провокира хората, без значение от възрастта им, с изкуството си.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и