Вторник, 29 Nov 2022
    
Бизнес Карнобат

Ще се откажем ли от млечните продукти на масата

  20.11.2022 09:15  
Ще се откажем ли от млечните продукти на масата

Фермери и собственици на мандри пред „Черноморски фар“ говорят за причините за високите цени

Кашкавалът скочи с 50%

 

Дона МИТЕВА

Млечните продукти са сред храните с най-голямо поскъпване през последната година, коментират от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро. Справката сочи, че при кашкавала ръстът е около 47% на годишна база, а при сиренето - 57, при маслото – 39, при киселото мляко – около 40 спрямо същия период на миналата година.

Георги Атанасов, който е собственик на мандрата в карнобатското село Соколово и същевременно отглежда около 300 овце, започва от там, че цената на млякото е двойно повишена: „Преди предавахме млякото за 60 стотинки на литър, сега е 1.30 лв. Освен това – давам и друг пример: сега сметката за ток на фермата ми е 15 хиляди лева. На ръба сме. Предпочитам да предавам млякото на ОМК“, казва Атанасов.

На този етап не смята да затваря мандрата, защото определя себе си като много упорит човек. „Имало е моменти, когато всичко е било по-добре. Сега всичко е увеличено най-малко по две. Как няма да се вдига цената“, разсъждава фермерът. Той не пропуска и факта, че цените на фуражите са също много повишени. Във фермата, а и не само неговата, основният разход, който е с около 60% от всички разходи, е този за фуражи, сочат сметките. Трябва да се добавят горивата, заплатите и т.н.

„11-12 литра мляко ми трябват, за да направя 1 килограм кашкавал. Само за мляко се дават около 16 лева. От там нататък има зреене, работна заплата. На мен килограм кашкавал ми излиза грубо и без завишение поне 20 лева“, прави сметката Атанасов.

Той се хвали, че от 15 години се занимава с животновъдство и не е сменял работниците си във фермата. „Тези хора обаче се задържат с добро заплащане. И като не искаш да страдаш от липсата на работна ръка – даваш добри пари“, допълва фермерът.

Юрий Ценков, собственик на мандра в Карнобатско - тази в село Сигмен, към общата картина добавя и пазарната икономика като фактор, в смисъл на това, че търговците слагат своята надценка, която също понякога е завишена.

„Безспорно няма как да не се отрази на цената на кашкавала и сиренето завишената цена на млякото и фуражите. Чувам, че млекопроизводителите искат още по-висока изкупна цена. Всичко се повиши двойно – оттам това рефлектира върху нашето производство“, каза Ценков. Средно продуктите, които произвежда в мандрата са повишени с 2-3 лева, в зависимост от вида мляко, от който се правят.

Мандрата в Сигмен произвежда сирене и кашкавал по стара българска рецепта от 1991 година с 60-дневно зреене на продуктите. Това от своя страна задържа оборотни средства, за сметка на доброто качество. „Нашите мандраджии навремето са предали занаята си на турците и сега нашенци ходят да купуват от там сирене и кашкавал. Ние произвеждаме по тази стара технология и май сме единствените в страната“, заключи Ценков.

За сравнение, хора, които наскоро са пазарували от южната ни съседка сирена и кашкавали казват, че сиренето е наистина по-евтино, но и там различните кашкавали гонят родните цени.

Понеже двете мандри - тази в Сигмен и другата в Соколово, се намират в община Карнобат, проверка по магазините в града установи, че средната цена на кашкавала е между 22 и 25 лева. Естествено, има и по-скъп. Най-евтин е един, произведен в мандрата на Драгоданово, област Сливен, но от стадо крави, отглеждани в карнобатското село Венец.

Въпреки че българинът е свикнал да не сяда на трапезата си без млечни продукти – в един момент ще се окаже, че е по-изгодно да се купува месо, отколкото кашкавал или сирене.

От миналия до този ноември на едро килограм кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 до 11.41 лв., а при пакетче масло за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74 лв., показват разчетите на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Докога ще издържат малките мандри на надбягването с цените – никой не може да предвиди. Оттам има опасност да се изпадне в спиралата на още по-голямо повишение на цените и така докато някои от продуктите не се превърнат в бутикови и нашенецът да ги купува за подарък само при големи поводи.

От Комисията по стоковите борси и тържища, която следи пазара на едро, са далеч по оптимистични и прогнозират нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда до края на годината.

 


Анкета

Мнения