Дона МИТЕВА
Откакто започна интензивното слагане и претакане на зелето, цените на доматите и краставиците тръгнаха здраво нагоре.
В кварталните магазинчета, където до вчера имаше зеленчук, докаран от Изворище или друго близко село и продаван направо от буса на производителя, вече няма и помен. Поприбраха се и зелките. За онези, които малко са позакъснели със слагане на киселото зеле – все още се виждат по полето тук и там недообрани зелки, които плачат да скочат в кацата, а след това нежно да обгърнат тайната смеска от кайма, ориз и билки за радост на хедонистите. Зелето българско производство си върви около лев - лев и двадесет килограма, цена на едро. Ако се вземат по-големи количества, може да се намери и на по-малко. Тази цена почти не мърда.
За разлика от цената на доматите и краставиците, които си растат осезателно. На новата борса в Бургас цената на едро на доматите варира от 3.00 – 4.00 лева. На пазара могат да бъдат намерени тук и там по някой още розов домат, който не е толкова едър, но пък е вкусен, чиято цена гони и настига петарката.
А само преди месец доматите на едро на борсата са били по 2.50 – 2.80.
Краставиците в момента струват от 2.40 до 3.40, а преди по-малко от месец са били 1.50 – 3.00 лева. Докато в разгара на лятото цената им е паднала до левче за килограм.
Разбира се, и двата зеленчука, без които не става шопската салата, могат да се намерят на промоция в големите вериги магазини от време на време.
Лукът стабилно стои на цена от лев до лев и тридесет. Същото е и с чесъна - от 4 до 6 лева може да бъде намерен на едро в Бургас.
Морковите, пиперките – червени и зелени, и патладжанът също бележат ръст в цените си.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи с 1,13 на сто до 2,219 пункта, предаде БТА. Така ИТЦ почти стигна най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година.
Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.
Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 19 на сто и се търгуват по 3,25 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 6,1 на сто до 2,60 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 10,1 на сто и се продават по 1,85 лева за килограм, а червените добавят 3 процента и се търгуват по 2,38 лв./кг в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 4,5 на сто и се продават по 1,16 лева за килограм, цената на морковите спада с 3 процента до 1,03 лева за килограм на едро. Зелето отстъпва с 2 стотинки и се търгува по 0,93 лева за килограм.